Nap mint nap számos olyan szennyezésekkel kapcsolatos, egészségre káros helyzet állhat elő a konyhában, amely kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Teflonmaradék, festékek, korom, alufólia maradék, fémforgács kerül rendszeresen a szervezetünkbe úgy, hogy nem is szerzünk tudomást róla.

Teflonedények

Állítólag a teflon az egyetlen anyag, amelyen egy gekkó nem képes megtapadni. Ezt személyesen nem volt alkalmam még letesztelni, de a teflonnak ezt a különleges tulajdonságát a konyhában is nagyszerűen ki tudjuk használni. A teflon azonban kétélű fegyver. Ne éljünk vissza ezzel.

teflon

© Fotó: egeszseges-taplalkozas.com

Hogy néznek ki a teflonedényeid? Jó állapotban vannak? A legtöbb háztartásban sajnos nem ez a helyzet. Pedig a sérült bevonatú teflon serpenyők a leváló, alig látható bevonat darabkáik által mérgezhetik a szervezetedet.

Tippek

1.) Ha teflonedényt veszel, sose válaszd a legolcsóbbat! Márkásat keress, az olcsókkal könnyen ráfizethetsz, mert egyszerűen minden leragad bennük, nem felelnek meg a célra, amire hivatottak. Ennek kapargatás lesz a vége, a felület pedig megsérül. A letapadt étel szenes, de rosszabb esetben káros vegyi anyagokkal szennyezett lesz, az edényt elmosni pedig kész kínszenvedés. Néhány ezer forintért már vannak jó edények.

2.) Teljesen egyértelmű, mégis sokan nem tartják be: sose használj fém evőeszközöket a teflonedényeken, mert felkarcolják a felületét! A magas hőhatás idővel még sérülések nélkül is kikezdheti a felületet, ne tegyünk rá még egy lapáttal.

3.) Sose várd meg, míg úgy néz ki az edényed, mint a képen! Ha karcos lett, azonnal cseréld le egy újra!

4.) Néhány évenként mindig cseréld le a teflonedényeket! A folyamatosan magas hőhatásnak kitett bevonat idővel meggyengül, és káros anyagokat bocsáthat ki.

5.) Próbáld ki a modern kerámia edényeket a teflonedények helyett!

Az egészséges táplálkozáshoz, életmódhoz ezek a dolgok ugyanúgy hozzátartoznak, hiszen a méreganyagok az évek során felhalmozódhatnak bennünk, és súlyos betegségeket okozhatnak.

“Fekete halál” a konyhában

Kicsit drasztikusra sikerült ez az alcím, de ez a szennyező megérdemli ezt a titulust. Sajnos olyan időket élünk, amelyben egy ártatlannak tűnő zsemle vagy kenyér is veszélyeket rejthet. Sőt, valójában nem is rejtett dologról van szó, csak mi nem vesszük észre, mert nem figyelünk eléggé ezekre a dolgokra. Az sem tudatosul bennünk, hogy amit eszünk, gyakran csupa korom. A péksütödék nem fogják kitakarítani a kemencét a két szép szemedért minden egyes sütés után. Ezért neked kell résen lenned, ugyanis a korom rákkeltő hatását számos kísérlet igazolta már.

Csak annyit kell tenned, hogy alapvetően feltételezed, hogy a pékáruk (főleg a kenyerek, zsemlék, kiflik) mind kormosak, – ez a feltételezés sajnos általában nem alaptalan – és ha ilyet találsz, egy késsel vékonyan eltávolítod a kormos felületet vagy elszenesedett alsó részeket.

korom

© Fotó: egeszseges-taplalkozas.com

A kisgyermekek ösztönösen tudják, hogy mi a jó nekik. Leszidjuk őket, mert nem eszik meg a kenyér alsó, koromtól keserű héját. De még sosem vettük a fáradságot, hogy utánagondoljunk, vajon mi ennek az oka.

Kormot sajnos a pékárukon kívül gyakran találhatsz még gyorséttermek, strandbüfék sültjein, grillezett ételeken, gyors étkezdék hamburgereinek húspogácsáján, illetve bármilyen olajban sült ételen, ahol az olajat nem megfelelő gyakorisággal cserélik.

Hogyan kerülhet a szervezetünkbe észrevétlenül tintafesték?

Van pár szennyezőanyag az élelmiszereinken, amely még a koromnál is veszélyesebb.

Általában heti egy-két alkalommal is vásárolunk darabolt sajtot. Ezeket gyorsan feldarabolják, fóliába csomagolják, árcédulát nyomtatnak neki, ráragasztják, és már mehet is a sajtos pultra.

A folyamat ártatlanak tűnik, mégis veszélyeket rejt. Én rendszeresen találok olyan darabolt sajtot, amire apró, fekete tintaszennyeződések vannak ragadva, méghozzá belülről, a fólia alatt.

Hogyan kerülhet tinta a sajtra? Akár a dolgozó kezéről, akár az árcédula nyomtató gépről, akár a csomagolás felszakadáskor.

Erősen ajánlatos, hogy ezeket a szennyezéseket vágja le mindenki a sajtról, mert a tintafesték kis mennyisége ellenére rendkívül káros az egészségre, hiszen vegyi anyag, nem a gyomorba való.

Tintafesték nem csak a sajtból kerülhet a szervezetünkbe. A felvágottakat a pultos személyzet néha úgy csomagolja, hogy nem hajtja vissza a papír végét ott, ahol a felvágottal érintkezik. A legtöbb csomagolópapírra kívülről rá van festve az adott élelmiszerbolt logója, neve, és már kész is a baj. Főleg a nagyobb nedvességtartalmú baromfimell felvágottak vizes felülete hamar leoldja a festéket a papírról, és ez könnyen rákerülhet a felvágottra. Az is gyakran előfordul, hogy a boltban még megfelelően csomagolják a felvágottat, de te otthon felbontás után rosszul csomagolod vissza a maradékot.

De a sajton és felvágottakon kívül van egy harmadik gyakori lehetőség is a festékszennyezésre. Te is szoktál szendvicset csomagolni nylonzacskóba? Akár a munkahelyre, kirándulásra vagy a gyerekeidnek az iskolába?

Szigorúan csak átlátszó, logó nélküli zacskót használj! A zacskón lévő általában piros, zöld vagy fekete áruházi logók festéke pár nap elteltével nagyon könnyen lepereg, majd az ujjaidra ragad, ahonnan közvetlenül rákerül a szendvicsedre. A legrosszabb, ami előfordulhat, hogy egy kifordított zacskóba alufólia nélkül csomagolod a szendvicset, amit ebben az esetben gyakran szó szerint beborít a festék. Viszont nagyon nehéz észrevenni.

Akkor is csak teljesen átlátszó, minta nélküli zacskót használj, ha a szendvicset először alufóliába csomagoltad! Ezek a festékek nagyon könnyen leválnak a zacskókról, és rátapadnak ilyenkor is a kezedre. Amint kibontod a szendvicset, már össze is szennyezted vele a kezedre tapadt festékkel.

Hogyan kerülhet a szervezetünkbe észrevétlenül alufólia és fémforgács?

1.) Alufólia

rágócsomag

© Fotó: egeszseges-taplalkozas.com

Legtöbbünk zsebében mindig ott lapul egy csomag rágó, hiszen előfordul, hogy néha gyorsan fel kell frissíteni kicsit magunkat. Ha szükségünk van rá, csak kinyomunk egy drazsét, a csomag végét pedig behajtjuk. A zsebünkben (főleg a farzsebben) a drazsék, vagy lapocskák folyamatosan súrlódnak az alufólia csomagolásukkal. Rövid időn belül az alufólia megsérül, elszínezi a rágót, de apró darabok is válnak le róla, amik a rágógumira tapadnak. A szennyeződés a rágóval a szánkba kerül, és már le is nyeltük a nem kívánatos szennyezőt.

drazsé

© Fotó: egeszseges-taplalkozas.com

Mi a megoldás? Higiénikus csomagolású rágó. Ha már rágózunk, a legjobb az olyan rágógumi, amit szemenként ki tudunk nyomni a csomagolásból vagy az egyenként csomagolt. Jó még a dobozos rágógumi is, bár ez több helyet foglal, kényelmetlenebb a zsebben. Ha táskában tudjuk tárolni, akkor ez is megfelel.

2.) Fémforgács

Honnan kerülhet a szervezetünkbe fémforgács? Természetesen a konzervekből. Azoknál a konzerveknél számíthatunk erre, amelyeket konzervnyitóval kell kinyitni. Amikor felnyitunk egyet, a fedő teteje és a konzerv belső fala is roncsolódik, hullik belőle az apró fémforgács. Egyenesen bele az ennivalónkba.

forgács

© Fotó: egeszseges-taplalkozas.com

perem

© Fotó: egeszseges-taplalkozas.com

Végeztem is egy gyors kísérletet, és fényképeket is készítettem. Felnyitottam egy gombakonzervet konzervnyitóval.

Ezután felhajtottam a körbevágott tetőt, a lé tetejéről és a konzerv oldalfaláról ujjal kihalásztam az egész apró, szinte alig látható, puha fémforgácsokat, amelyek akkor potyogtak bele az ennivalómba, amikor vágtam a konzerv tetejét a nyitóval.

konzerv

© Fotó: egeszseges-taplalkozas.com

A megoldás pofonegyszerű. Csak olyan konzerveket válassz, amelyeket puszta kézzel ki lehet nyitni egy kis fogantyú segítségével! Így nem fog fémforgács hullani az ennivalódba.

Ezeket a káros dolgokat nem nehéz elkerülni, csupán egy kis törődés, odafigyelés kell hozzá, semmi több. Légy résen, és tegyél még egy lépést az egészséges táplálkozás felé a különféle szennyezések elkerülésével.

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük