Mit kapnál szívesebben ugyanannyi pénzért? Tíz kiló szemetet vagy fél kiló aranyat?

Az élelmiszereket tekintve különösen gyakran érvényesül a „valójában az olcsóbb a drágább” elv. Vagyis minél olcsóbb árut veszel, annál jobban ráfizetsz. Hogy ez könnyen belátható legyen, szeretnék bemutatni néhány konkrét példát számokkal. 2014-es év eleji árakkal kalkulálok.

1. Gyümölcslé

12%-os gyümölcslé kb. 230 Ft.

50%-os gyümölcslé kb. 270 Ft.

100%-os gyümölcslé kb. 380 Ft.

Ebben a példában mondhatni, hogy a gyümölcstartalom az értékes alkotó, az egyéb összetevő (víz, cukor, citromsav, stb.) értéktelen. Hogy össze tudjuk hasonlítani a különböző termékek valódi értékét, ki kell számolnunk, hogy mennyibe kerül egységnyi, azaz 1% gyümölcstartalom a három különböző kategóriájú termékben.

Ehhez az áraikat el kell osztani a százalékos gyümölcstartalommal.

230 Ft / 12% = 19,17 Ft

270 Ft / 50% = 5,4 Ft

360 Ft / 100% = 3,8 Ft

Meglepő a végeredmény? A legkevesebb gyümölcstartalmú italért nagyságrendekkel magasabb árat fizetünk, mint amennyit ér.

Összegzés

Gyümölcstartalom

Értékes alkotó egységára (Ft)

Következtetés

12%

19,17

Legdrágább a 12%-os

50%

5,4

Középső az 50%-os

100%

3,8

Legolcsóbb a 100%-os

2. Parizer és csirkemell felvágott

Bár egyáltalán nem vagyok a feldolgozott húsfélék, felvágottak híve, egy ilyen összehasonlítást is végezhetünk.

Ebben az esetben az értékes alkotó a fehérje, az értéktelen a víz, zsír, adalékanyagok, stb.

A parizer kilója kb. 1100 Ft, fehérjetartalom 10%.

Az értékes alkotó (fehérje) egységára (1%-a) 1100 Ft / 10% = 110 Ft.

Csirkemell felvágott kilója kb. 1800 Ft, fehérjetartalom 20%.

Az értékes alkotó (fehérje) egységára (1%-a) 1800 / 20 = 90 Ft.

Azon felül, hogy a második egy kicsit olcsóbb is, nem terheli a szervezetet különféle ledarált vágóhídi maradékokkal, valamint a zsírtartalma is jóval alacsonyabb.

Összegzés

Fehérjetartalom

Értékes alkotó egységára (Ft)

Következtetés

Parizer: 10%

110

Drágább, ártalmas

Csirkemell: 20%

90

Olcsóbb, kevésbé káros

3. Frissföl és tejföl

Ebben a példában az értékes alkotó a tejfehérje.

Frissföl 85 Ft.

Értékes alkotó (fehérjetartalom): 2,5%.

Az értékes alkotó (tejfehérje) egységára ebben az esetben 85 Ft / 2,5% = 34 Ft.

Tejföl 110 Ft.

Értékes alkotó (fehérjetartalom): 3,3%.

Az értékes alkotó (tejfehérje) egységára példánkban 110 Ft / 3,3% = 33,3 Ft.

Azon felül, hogy a tejföl egy hajszállal kevesebbe kerül, nem terheli a szervezetet tejipari melléktermékekkel, növényi zsírral.

Összegzés

Tejfehérje tartalom

Értékes alkotó egységára (Ft)

Következtetés

Frissföl 2,5%

34

Drágább, egészségtelen

Tejföl: 3,3%

33,3

Olcsóbb, egészségesebb

4. Kockasajt és valódi félkemény sajt

Ebben a példában az értékes alkotó a tejfehérje.

Kockasajt

Többnyire 200 grammos kör alakú kiszerelésben kapható, ami 350 Ft. Kilója így 1750 Ft.

Értékes alkotó (fehérjetartalom): 10%.

Az értékes alkotó (tejfehérje) egységára ebben az esetben 1750 Ft / 10% = 175 Ft.

Valódi, közepes árfekvésű félkemény sajt (pl. Pannónia)

Kilója körülbelül 2000 Ft, de persze nagyon függ a sajt fajtájától.

Értékes alkotó (fehérjetartalom): 20%.

Az értékes alkotó (tejfehérje) egységára példánkban 2000 Ft / 20% = 100 Ft.

Azon felül, hogy a valódi sajt kevesebbe kerül, nem terheli a szervezetet selejt sajtokkal, emulgeálószerekkel, esetenként növényi zsírral.

Összegzés

Tejfehérje tartalom

Értékes alkotó egységára (Ft)

Következtetés

Kockasajt 10%

175

Drágább, egészségtelen

Valódi sajt: 20%

100

Olcsóbb, egészségesebb

 Az élelmiszeriparban gyakran az olcsóbb, rosszabb minőségű termékeken van a legnagyobb profit, ezért arra szeretnélek biztatni, hogy inkább minőségi áruból vegyél kicsit kevesebbet. Ha teheted, mindig próbálj egy gyors kalkulációt végezni akár még a boltban (vagy bevásárlás után otthon), hogy mennyi a tényleges értékük az egyes termékeknek. A silányabb árukért sok esetben valójában többet fizetünk, és nem csak pénzzel, de akár a felbecsülhetetlen egészségünkkel is.

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

4 válaszok
 1. Koncsek lászlóné
  Koncsek lászlóné says:

  Köszönöm az értékes információt, egy jó ideje jobban megnézem én is mi az amit boltok polcairól leveszek!! Felvágottat ritkán eszem, szerencsére nem igazán kedvelem.Viszont amit a gyümölcsléről és a tejfölről olvastam azt idáig csak sejtettem köszönöm az információt !!Tisztelettel Anikó!!!!

  Válasz
 2. M
  M says:

  Igen, ez nagyon szép és jó és hasznos..DE! Mindez akkor lenne valóban olcsóbb, ha pl a 100%-os narancslevet nem ugyanúgy innánk mint a 12%-osat (tehát kiöntöd a dobozból egy pohárba és megiszod), hanem felvizeznéd annyira, hogy 8 db 12%-os gyümölcsleved legyen… De persze az ember nem vizezi fel, hanem ugyanolyan hamar elfogyasztja mint egy 12%-os gyümölcstartalmú levet, így ugyanakkor fogy el, ezáltal drágább.
  A parizernél és csirkemell felvágottnál is ugyanerről beszélhetünk. Csak akkor olcsóbb a csirkemell felvágott, ha a szokásos “egy kenyérre két szelet” helyett csak mondjuk egyet vagy egy felet teszel… De mivel az ember nem így spórol, így akár parizer, akár csirkemellfelvágott, egy-egy étkezés alkalmával ugyanannyit fogyaszt mindkettőből, így mégis csak drágábbra jön ki a csirkemell.

  Összegzés:
  10 dkg parizer (110 ft) és egy dl 12%-os gyümölcslé (23 ft) elfogy egy nap alatt, tehát egy nap: 110+23=133 ft-ot költöttünk.
  10 dkg csirkemell felvágott (180 ft) és egy dl 100%-os gyümölcslé (38 ft) szintén elfogy egy nap alatt, tehát ezen a napon: 180+38= 218 ft-ot költöttünk.

  Így már mindjárt más, nem? Alapvetően a logika nem rossz, csak hülyeség. És nem az egészséges táplálkozás ellen vagyok, csak néha ésszerűen kellene gondolkodni… Szóval vagy eszed a sz*rt olcsón, vagy veszed a drága és jó minőségűt, de spórolj rajta, oszd be… hát nem mindig lehet 🙂

  Válasz
 3. Gábor (admin)
  Gábor (admin) says:

  Szerintem nem hülyeség.

  Rajtad áll, mit hogyan osztasz be 🙂 én igenis inkább innék sok ásványvizet, meg mértékkel, beosztva 100%-os gyümölcslét, mint hogy irreális árat fizessek egy csupán 12%-os vizezett-cukrozott termékért. Ha jobban belegondolsz, a 12%-os gyümölcslénél túlnyomórészt a benne lévő értéktelen vízért fizetsz. Pont erre játszanak a gyártók: mivel úgyis megisszák ezt az emberek, és ugyanúgy 1 litert kapnak, ami gazdaságosabbnak tűnik, inkább ezt veszik meg. De ez szerintem nem jó így.

  Ugyanígy járnék el a csirkemellel. Inkább kicsit széttépkedném, és úgy osztanám el “hézagosan” a szendvicsre, mint hogy rossz minőségű hús (sőt néha ínszalag, csontszilánk) ledarálásából készült parizert tegyek rá, ami még az egészségnek is árt.

  A véleményedet persze tiszteletben tartom, köszönöm a hozzászólást, de nekem ez az ésszerű, és egészségesebb, amit leírtam 🙂

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük