Egészséges lekvár (biolekvár)

Fogyaszthat-e lekvárt az, aki az egészséges táplálkozás alapvető szabályai szerint él? A válasz igen, de sajnos nagyon nem mindegy, hogy milyen lekvárról beszélünk, óriási különbségek vannak az egyes termékek között. Egy átlagos, boltban kapható lekvár fele finomított fehér cukor, de a házi készítésűeknél sem jobb ez az arány. Sajnos nagyon kevés az olyan üzlet, ahol egészséges lekvárt lehet találni. Bioboltok, néha zöldségesek polcain lelhetünk rá, de a legnagyobb választékot valószínűleg egészséges ételeket forgalmazó webáruházakban találjuk.

Az egészséges lekvár ismérvei:

  • nem tartalmaz finomított fehér cukrot
  • nem tartalmaz mesterséges édesítőszereket (aszpartám, aceszukfám-K)

Az én kedvenc biolekvárom összetevője az alábbi: pirosribizli*, málna*, bodza*, fruktóz, gyümölcspektin, citromlé* (a csillaggal jelölt termékek ellenőrzött ökológiai gazdaságból származnak).

De nemrég a SPAR kínálatában is megjelent egy 79% gyümölcstartalmú termék, amely xilittel van édesítve, az is egészséges, az összetétel listája szerint ezekből készült:

szilva, xilit, pektin, aszkorbinsav (azaz C-vitamin antioxidánsnak).

Az intenzív cukros ízekhez szokott átlagembernek az ilyen lekvárok íze kezdetben kissé furcsa lehet, hiszen valóban nem émelyítően édesek, bár szerintem egyáltalán nem zavaró a különbség. Viszont minden csak szokás kérdése, a tét pedig az egészségünk. Én az egészséges lekvárok mellett teszem le a voksom. Az egyik kedvencem az alábbi képen látható, a konyhapulton készítettem a fotót, de kipróbálhatsz többfélét, hogy megtaláld a neked valót.

Ezeknek az egészséges termékeknek magasabb az áruk, ez természetes, hiszen nem olcsó cukorral vannak teletömve. Általában 500-700 Ft között mozog egy üveg ára. Azonban ha kiszámoljuk, hogy egy ilyen üveg biolekvárból akár tízszer is ehetünk, az egy étkezésre eső költség nem mondható vészesen magasnak.

Fontos még, hogy ne használjunk margarint a lekváros kenyérhez, maximum vajat. A margarin olyan ipari eljárással készül, amely nem kívánatos, a vaj sokkal természetesebb. Illetve ne fehér kenyeret használjunk alapanyagnak, hanem teljes kiőrlés- vagy magvas kenyereket. Így lesz a lekváros kenyérből egészséges elemózsia 🙂

1 válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] készült, de a fellelhető termékek 95%-a egyáltalán nem az. Korábban írtam egy cikket az egészséges lekvárokról, azóta azonban több helyen is találkoztam olyan termékekkel, amelyek felülmúlják a cikkben […]

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.