Ahogy a híres bölcs mondás tartja: „Napi egy alma távolt tartja az orvost”. Valóban ez lenne a hosszú élet titka? Egy 105 éves texasi hölgy szerint viszont a szalonna.

Pearl Cantrell 38 éves korában vált özvegyasszonnyá, hét gyermeket nevelt fel, és azt állítja, hogy a szalonnának köszönheti, hogy ilyen sokáig él.

Egy hírműsornak azt nyilatkozta, hogy nem érzi magát annyinak, amennyi az életkora, és hogy nagyon szereti a szalonnát, sőt mi több, minden nap fogyasztja.

Rendkívül aktív, 100 éves koráig saját maga nyírta a pázsitját az udvaron, és még ma is szeret táncolni. A 105. szülinapját is egy zenés táncos est keretei között ünnepelte, kétszáz meghívott vendég társaságában.

Amikor az Oscar Mayer vállalat (Amerikában híres hot-dog, sonka és szalonnaárusító cég) megtudta, hogy a hölgy rajong a szalonnáért, megjelentek nála a hot-dog kinézetű reklámautójukkal és hoztak neki egy különleges szalonna szállítmányt. A hölgy végigfurikázott a szülővárosán a feltűnő járgánnyal.

A táplálkozástudomány azonban egyáltalán nem tekintik az egészséges táplálkozás részének a szalonnát. A Zürichi Egyetem 2013 márciusában publikált egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy mindenféle feldolgozott húsféle rendszeres fogyasztása idő előtti halálhoz vezethet. A vizsgálat – amely több mint 440000 embert érintett, életkoruk 35 és 69 között volt – arra az eredményre jutott, hogy a feldolgozott húsfélék elhagyása vagy nagyon minimális fogyasztása (maximum napi 1-2 deka átlagosan) csökkenti a korai halál és a rák kialakulásának valószínűségét.

Egy évvel korábban egy másik tanulmány is publikálta már, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak feldolgozott hús- és szalonnaféléket, 20%-kal nagyobb volt az esély az idő előtti elhalálozásra. Ezt a nagyszabású kísérletet 121000 orvos és ápoló követte nyomon 22 éven át.

Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatok a feldolgozott húsfélékre vonatkoznak, egyre több jel mutat arra, hogy talán a húsfélék tartósítására használt agresszív nátrium-nitrittel lehet összefüggésben a korai halál és a betegségek. A frissen csomagolt nyers húsokra ez nem vonatkozik.

Pearl Cantrell minden bizonnyal a kivételek táborát erősíti, cikkünket érdekességnek szántuk, nem követendő példának, senkit nem szeretnénk rábeszélni a szalonnaevésre. Különösen nem a napi szintű fogyasztásra és az olyan bolti szalonnára, amelyet nátrium-nitrittel tartósítottak, és rengeteg konyhasót tartalmaz. A hölgy talán kivételesen szerencsés genetikájának köszönheti aktív, hosszú életét.

Vajon meddig élne, ha egyáltalán nem fogyasztott volna szalonnát?

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük