Gyermekkoromban rengeteg szemetet behabzsoltam, színes nyalókákat, színezett fruttikat, ártatlannak tűnő, maciformájú gumicukrokat, mindenféle vacak filléres csokoládét, kólát és egyéb tartósítószeres, cukrozott üdítőitalokat.

Ezeket én ma már nem tudom meg nem történtté tenni, te viszont még sokat tehetsz a gyermekeidért. Ezt a bejegyzést elsősorban szülőknek, nagyszülőknek vagy gyermekvállalástól nem túl távol álló fiataloknak szánom.

Sok felnőtt szenved ma olyan allergiákban, betegségekben, amelyek rossz gyermekkori táplálkozási szokásokra vezethetőek vissza, még ha ezzel nincsenek is tisztában. A te gyermekeid sokkal egészségesebb fiatalokká, majd felnőttekké válhatnak, ha megfelelő szokásokat alakítasz ki számukra.

A gyerekek táplálkozásával kapcsolatban a legnagyobb problémát az édességek, nyalánkságok jelentik. Szinte automatikusan édességekkel lepi meg az átlagember a kisgyermekét, unokáját, ha ajándékozásra, látogatásra kerül sor, pedig ez borzasztóan rossz szokás. Hiába nem szándékos, attól még nagyon sokat árt a gyerkőcöknek.

 Egy gyermek még abszolút nem érti meg (sajnos sok felnőtt sem), hogy amit az élelmiszeripar rengeteg adalékanyag hozzáadásával kellemes ízűvé alakít, és széppé színez, az nem mindig hasznos a számára. Ebből a szempontból óriási felelősség van rajtad, hiszen a döntéseiddel komolyan befolyásolhatod gyermekeid jelenlegi vagy jövőbeli egészségi állapotát.

  • Ócska édességek, színezett nyalókák, színezett cukorkák, színezett cukros rágók, frutti, vattacukor helyett leginkább gyümölcsökkel, olajos magvakkal, szezámmagos szelettel, puffasztott rizzsel, bulátával, joghurttal, esetleg jobbacska túró rudival, tejszelettel lepd meg őket. A színezékek közül nagyon sok allergén, a mellékhatások pedig valószínűleg csak hosszú évek múlva jelentkeznek.
  • Kóla és színezett, ízesített üdítőitalok, italporok helyett 100%-os gyümölcslét, ásványvizet, mézes gyümölcsteát, jó minőségű tejet adj nekik!
  • Kedvesen, udvariasan, őszintén beszélj a rokonsággal, jó ismerősökkel, hogy ne vegyenek a gyerekeknek ilyen vackokat. Amikor már megkapták az ajándékcsomagot, borzasztó nehéz megértetni velük, hogy miért ne egyék meg, ezért fontos a megelőzés.
  • Magyarázd meg a gyerekeknek egyszerű, érthető nyelven, hogy mit nem tanácsolsz nekik nassolásra. Ez nagyon fontos! Sokkal jobban felfogják, mint gondolnád. És ami hihetetlennek tűnhet, de attól még igaz; felnőtt korban is emlékezni fognak a szavaidra. Több tanító jellegű beszélgetésre emlékszem, amelyet a szüleim felém intéztek fontosabb dolgokkal kapcsolatban, pedig gyermek- és kisiskolás korú voltam.

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük