A konyhasó, azaz nátrium-klorid (NaCl) a legelterjedtebb ételízesítő. Azt hiszem, senki sem vonja kétségbe, hogy Magyarországon (de nemzetközi viszonylatban is) az átlagember konyhasóból minimum a háromszorosát fogyasztja az ajánlott (3-5 gramm / nap) mennyiségnek.

Egyszer régen azon kísérletezgettem magamon, hogy melyek azok az ételek, amelyek sózás elhagyása mellett is élvezhetőek 🙂

De mielőtt erre rátérek, szeretnék tisztázni egy súlyos félreértést! Amikor például arról beszélünk, hogy nyáron fokozottan ügyelni kell a sóbevitelre, ez nem egyenlő azzal, hogy több konyhasót kell fogyasztanunk. A konyhasót alkotó nátrium mellett egyéb ásványi anyagokra (pl. kálium, kalcium, magnézium, stb.) is szükségünk van, a pótlásról is ennek figyelembevételével kell gondoskodni. Ezt mindig tartsuk szem előtt!

Nagy probléma, hogy sok élelmiszer konyhasótartalma már önmagában is nagyon magas. A szalonnák, szalámik csupán 10 dekagrammja tartalmazza ezt az ajánlott napi 3-5 gramm konyhasót, de az ömlesztett sajtok és kemény sajtok sótartalma sem sokkal kevesebb ennél.

A nagy mennyiségben fogyasztott, kémiai eljárással készült konyhasó káros hatásai:

 • Magas vérnyomás.
 • Vesék károsítása.
 • Vizet von el a sejtjeinkből a sejteken kívüli térbe.
 • Egyes kutatások szerint a nagy mennyiségű, káros (tehát a kémiai eljárásokkal előállított) sófogyasztás daganatos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tehető.

Tippek:

 • Az ipari eljárásokkal előállított konyhasóval, de még a sima jódozott sóval, tengeri sóval szemben is részesítsük előnyben a minél kisebb átalakításon átesett bio fűszersó, bio tengeri só használatát! Ezeknek az ásványianyag tartalmuk kiegyensúlyozott (nem csak nátrium és kloridiont, hanem például kálium, magnézium, kalcium, vas, szulfát, jodid, stb. ionokat is tartalmaz), és mentesek a durva kémiai beavatkozásoktól.
 • Csak nagyon ritkán egyél bármit gyorsétteremben (mondhatni csak vészhelyzetben), vagy rendelj házhoz pizzát, hatalmas mennyiségű sót tartalmaznak!
 • Ne fogyassz szalonnát, szalámikat! Nem feltétlenül csak a magas sótartalmuk miatt…
 • Csak akkor sózz utána az ételeknek, ha valóban nagyon ízetlenek! Sokan már-már megszokásból is sóznak, pedig még meg sem kóstolták az ételt.

Végül jöjjön a kísérletem eredménye:

 • A tojás minden formája (rántotta, tükörtojás, főtt tojás, bundáskenyér): pár hét alatt teljesen el tudtam hagyni a sót, és egyáltalán nem éreztem furcsának semmilyen tojásétel ízét só nélkül.
 • Tejföl: probléma nélkül el tudtam hagyni a tejföl sózását.
 • Zöldségek: korábban is csak alkalmanként sóztam őket, teljesen el tudtam hagyni a nyers zöldségek sózását.
 • Halak: mind a tengeri, mind az édesvízi halak esetén kipróbáltam, só nélkül pocsék ízük volt, én nem bírtam hozzászokni 🙂
 • Főtt krumpli: teljesen el tudtam hagyni a sózását, különösen akkor, amikor sült halhoz eszem, mert azt viszont megsózom. Természetesen a vízbe sem teszek sót, amiben főzöm.
 • Rizs: ugyanaz a helyzet, mint a főtt krumpli esetén, simán hozzá tudtam szokni ahhoz, hogy sózás nélkül fogyasszam. Természetesen a vízbe itt sem teszek sót, amiben főzöm.
 • Paprikás krumpli, zöldséglevesek: só nélkül nagyon ízetlenek, én nem tudtam elhagyni a sózásukat.
 • Tészta: amikor például spagettit főzök, nem teszek sót a vízbe, később sem sózok utána, ha kész. A paradicsommártás vagy a mozzarella sajt úgyis sós, amivel fogyasztom. Egyszerű volt hozzászokni.

Tegyetek ti is egy pár hetes próbát! Még ezeknek a korlátozásoknak a betartásával is bőven elegendő nátriumot és kloridot juttatunk a szervezetünkbe, ha kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, sose féljünk attól, hogy hiányt szenvedünk bennük.

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük