A minap egy viszonylag nagy forgalmú, nemzetközi weboldalra tévedtem, ahol az emberek leírhatták, hogy mi az, amit még meg szeretnének valósítani az életükben. Ilyeneket írtak a netezők, hogy lefogyni, abbahagyni a halogatást, delfinekkel úszni, több barátot szerezni, elutazni valahova cél nélkül, körbeutazni a világot, stb. Az egyik, elég előkelő helyen szereplő soron megakadt a szemem. Egy hihetetlen egyszerű, de mégis fontos, egészséget érintő kívánság volt: „szeretnék több vizet inni”.

Ha belegondolunk, kevés kívánság van, amit ennél egyszerűebben meg lehetne valósítani, mégis sok embernek probléma, hogy nem iszik elég vizet. Lehet, hogy a csoport egy része úgy érti, hogy iszik ő eleget, de sok haszontalan cukrozott üdítőitalt víz helyett, és ezen az arányon akar változtatni. Bár valószínűleg a csoport nagyobb része úgy érti, hogy túl kevés folyadékot iszik.

Bárhogy is van, mindkettő csak elhatározás kérdése. A cukrozott üdítőitalok elsősorban vízből, cukorból (vagy mesterséges édesítőszerből), aromából, esetleg szénsavból, és gyakran egyéb adalékanyagokból állnak. Az ásványvíz vagy tisztított csapvíz „csak” vízből áll. De a kevesebb néha több, semmi szükséged az üdítőitalok haszontalan, sőt néha káros alkotóira. Lehet, hogy a víz „ízetlen”, de ha kifejezetten élénk, jó ízű italra vágysz, akkor 100%-os, hozzáadott cukortól mentes gyümölcslevet igyál vagy egy finom gyümölcsteát mézzel.

A másik lehetőségnek, miszerint túl kevés vizet iszol, egyetlen megoldása van, mégpedig az, ha nem csak akkor iszol, amikor már szomjas vagy. Amikor szomjúságot érzel, a szervezet már dehidratált állapotban van, azaz már sürgősen szükséged van a vízre. Ha egészséges akarsz maradni, akkor is innod kell, amikor még nem vagy szomjas, ez a kulcs. Csak egy-egy kortyot, de folyamatosan, akár 20-30 percenként is, ha jól esik. Otthon, munkahelyen, városban, amikor vezetsz, mindig.

Testünk több mint 60%-a víz. Ha nem iszol eleget, annak számos egészségügyi kockázata van. Hatással van a vérkeringésre, vérnyomásra (túl kevés folyadékbevitel a vér besűrűsödését eredményezheti), romolhat a mentális és fizikai teljesítőképesség, az elégtelen folyadékbevitel az emésztésre, tápanyagok felszívódására, testhőmérséklet szabályozásra is kihat, de egyes kutatások szerint cukorbetegséghez is vezethet.

Mint minden egészséges táplálkozást érintő szabály, ez is csak szilárd elhatározás kérdése, de szerintem ez az egyik legkönnyebben megvalósítható, lemondással igazából nem járó alapelv. Ha fontosnak tartod magad, nem fogod nyűgnek tartani és odafigyelsz rá. Ez a rövid cikk csak emlékeztetni szeretne valamire, amit már amúgy is ezer helyről hallottál, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel fontosságára, de rajtad múlik a megvalósítása.

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük