Szinte az élet minden területén érvényesül egy 80/20-as szabály, amely azt jelenti, hogy erőfeszítéseink csupán 20%-a adja az eredmények 80%-át. Nincs ez másképp az egészséges táplálkozás témakörével sem. Pareto-tól származik ez a híres képlet, aki egy olasz közgazdász volt, 1906-ban alkotta meg eredetileg a társadalmi egyenlőtlenségek szemléltetése kapcsán.

Aki kicsit kényelmesebb vagy lustább típus, esetleg túl elfoglalt minden részletre odafigyelni, hatalmas előrelépést tehet ennek a szabálynak az alkalmazásával. Nem kevesebbet állítok, mint azt, ha öt pontot megfogadsz a táplálkozásodban, akkor nagyobb eredményt érhetsz el, mint aki 20 könyvet elolvasott az egészséges táplálkozásról, diétáról, és megpróbál dolgokat alkalmazni, de nem tudja súlyozni a tanácsokat. És hogy mi ez a 20%, ami azonnal sokkal egészségesebbé tehet minket?

1.) Napi 3-szori gyümölcsevés (reggel, munkában, délután)

Nem igényel sok plusz időt, reggel felkelsz, bevágsz egy körtét vagy egy almát vagy 3-4 kisebb mandarint vagy akármit. Nem lehet sok kifogás, maximum az, ha nem érdekel az egészséged. Legtöbbünknek a munkahelyén is van néha pár perces szünete, oldd meg valahogyan, hogy ott is tudj enni egy kis gyümölcsöt. A harmadik lehet otthon késő délután valamikor. Ne sorolj kifogásokat, hogy miért nem működhet, találd meg rá a megoldást! Ez a legfontosabb szabály szerintem.

2.) Sütemények, cukrok, csokik, színezett édességek, egyéb magas cukortartalmú termékek fogyasztásának megszüntetése vagy minimum szinten tartása, egészségesebb nassolnivalók választása

Nem sokkal kevésbé fontos, mint az 1-es pont. Elképesztő mennyiségű problémától szabadulhatsz meg ennek a szabálynak a betartásával, és nem csak a túlsúlyra gondolok. A legnagyobb buktató te magad vagy, mert beléd rögzült az ebéd utáni értelmetlen süti evés, meg hogy vendégségben udvariatlanság nem-et mondani a sok „finomságra”. Próbálj meg helyette többször enni kicsit, minthogy ilyen üres, értéktelen kalóriákkal telítsd el magad. Hagyd, hogy csodabogárnak tartsanak azáltal, hogy te nem eszel meg minden cukros vackot. Minden csoda három napig tart, majd megszokják. Mindig vállald büszkén, hogy nem tartasz a nyájjal, vendégségben is! Nassolj olyan dolgokat, amelyekben csak minimális vagy semennyi cukor van! Olajos magvak, joghurt, buláta, de még – bár van bennük némi cukor – a túró rudi vagy tejszelet is sokkal jobbak, mint a tömény cukros sütik, csokik, édességek. A cukor mellőzése nagyságrendekkel fontosabb, mint mondjuk a finomított fehérliszt kiiktatása. Nem lehet egy lapon emlegetni a kettőt, bár sokan egy kalap alá veszik. Ne hidd, hogy csak diéta esetén érdemes betartani ezt a szabályt.

3.) Hideg étkezések mellé mindig fogyassz nyers zöldséget!

Persze ha lekváros kenyeret eszel esetleg, ahhoz nem feltétlenül kell 🙂 De pl. – bár nem szó szerint hideg étkezés, általában reggelire esszük – ezután egy tojásrántotta kenyérrel nem lehet teljes étkezés a szemedben. Egyél hozzá pl. egy paradicsomot. A szó szerint hideg étkezés példánál maradva mindenféle szendvicset „hiányosnak” kell érezned nyers zöldség nélkül. Nagy előrelépés, ha ezt megszokod és betartod.

4.) Cukrozott, színezett, aromákkal ízesített értelmetlen üdítőitalok fogyasztásának mellőzése. Ásványvíz, mézes tea, vagy 100%-os gyümölcslé legyen csak az italod.

Az, hogy mit iszol, legalább olyan fontos, hogy mit eszel. Legfontosabb italod a víz legyen, lehetőleg ásványvíz vagy tisztított, szűrt csapvíz. Amit még ihatsz, az legfeljebb 100%-os gyümölcslé, mézes tea, tej (nem UHT) legyen. És ennyi. Minden más, amit találsz az élelmiszerüzletek polcain, az hulladék aranyáron. Még a jobb minőségű alkohol is belefér néha, ha egy kis ünneplés van, de ezeket a vackokat felejtsd el!

5.) Olcsó húsipari termékek mellőzése

Főleg virslik, májkrémek, szafaládé, szalonna, olcsó felvágottak, szalámik, stb. a legnagyobb ellenség, illetve még a jobb minőségű felvágottak fogyasztásának a minimalizálása is fontos lenne, helyette nyers színhúsokból, halakból készült főtt és sült húsok fogyasztása javasolt.

Az egyik ok, hogy a húsféléket a feldolgozás során elképesztő mennyiségű mesterséges adalékanyagokkal terhelik. Ha meg csak egyfélével, az a nátrium-nitrit (E250), ami ma az egyik legveszélyesebb adalékanyag, egy agresszív tartósítószer. Sok helyen hallani, hogy ha ma kéne engedélyezni, akkor bizony megbukna a jóváhagyási eljáráson.

A másik ok, hogy a feldolgozott húsfélék nagyon gyakran olyan vágóhídi melléktermékek hozzáadásával készülnek, amelyeket értéktelenségük miatt csak beledarálni lehet ilyen készítményekbe, eladni lehetetlen. Amikor azt olvasod egy májkrém vagy felvágott összetevők listáján, hogy szeparált sertéshús vagy ipari szalonna, akkor mindez jusson eszedbe.

Ezt a néhány pontot szerintem igazán nem nehéz fejben tartani. A megvalósítás már más kérdés, de céltudatosan ezekre koncentrálva talán nem lehetetlen, az egészséges táplálkozás alfája és omegája ez az 5 pont. Ha ezekre célzol, és sikerül megvalósítanod őket, akkor egészséges táplálkozás terén nagyságrendekkel előrébb jársz majd, mint a legtöbb ember ezen a bolygón.

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

1 válasz
  1. Andika
    Andika says:

    Több cikket is elolvastam innen, sok nagyon érdekes és hasznos írás van, de nekem ez a kedvencem, lehet hogy én is lusta meg kényelmes típus vagyok 🙂

    Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük