Ismerek embereket, köztük fiatalokat szép számban, akik annyi gyógyszert szednek be jóformán feleslegesen, amennyi egy lovat is leterítene. Gyógyszert szedünk időjárási frontok miatti fejfájásra, másnaposságra, gyomorfájásra, a legkisebb torokfájásra, vagy azért, mert beképzelünk valamit. Ha nem tudunk aludni, altatókkal mérgezzük magunkat ahelyett, hogy sportolnánk, és kerülnénk a stresszt.

Le akarlak beszélni a gyógyszerekről?

Természetesen nem minden esetben. Ha tényleg beteg vagy, és az immunrendszered egyedül nem tud megbirkózni a betegséggel, jobban jársz, ha „lenyeled” a mellékhatásokat, nincs mit tenni. Véletlenül se értelmezze senki úgy ezt a fejezetet, hogy innentől kezdve soha semmilyen gyógyszert nem szabad beszednie!

Az értelmetlen gyógyszerszedésről szeretnélek csak lebeszélni. Hiszen minden nem természetes gyógyszer egyfajta kémiai vegyszer, amelyeknek nemkívánatos mellékhatásai vannak. Általuk mesterséges hatóanyagok kerülnek a szervezetünkbe, és gyakran sokáig ott maradnak. Sajnos a gyógyszerszedést körülbelül úgy kell elképzelni, mint amikor habbal tüzet oltunk: eloltjuk a lángokat, de az egész helyszín csupa mocsok a visszamaradt habtól és koromtól. De persze, ha megvan a baj, vállalni kell az oltást, utána pedig a takarítást!

A gyógyszerek megbolygatják az immunrendszerünket is, ezáltal gyengítik a természetes ellenálló képességünket, a betegségekre történő természetes válaszreakciót. Néha már maguktól a gyógyszerektől fáj a gyomrunk vagy fejünk, mi mégis egészséges táplálkozás és életmód helyett újabb adag gyógyszert veszünk be. Ez a mentalitás szép hasznot hoz a gyógyszergyáraknak.

Lehetőleg kerüljük a vény nélkül kapható megfázás elleni „csodaszereket” is, amelyek paracetamolt tartalmaznak. A mellékhatásaikról elég ellentmondóak a vélemények, ezért jobb, ha tartózkodunk tőle.

Komolyan bajban voltam ezzel a fejezettel, hogy megírjam-e vagy sem. Végül úgy döntöttem, meghagyom, mert meggyőződésem, hogy egy évek óta egészségesen táplálkozó szervezet el nem rontott vagy „kijavított” immunrendszere gond nélkül képes legyőzni egy úton lévő megfázást gyógyszerek nélkül úgy, hogy maga a betegség állapota nem fog kialakulni. Tudom, mert hosszú évek óta nem szedtem én sem semmilyen gyógyszert.

Csak a saját lábadon…

Ha már évek óta nem voltál beteg, évek óta kimondottan egészségesen élsz, megpróbálhatsz „kísérletezni” enyhébb meghűlés esetén, hogy gyógyszerek nélkül pusztán egészséges, méregtelenítő táplálkozással felül tudsz-e kerekedni ilyen nem túl vészes esetekben. De a módszert szigorúan csak addig alkalmazd, amíg lábon ki tudod hordani a megfázást, torokfájást, és nincs lázad, maximum enyhe hőemelkedésed. Nem vállalok felelősséget senkiért, aki félreértelmezi ezt a fejezetet, csak a tapasztalataimat írom meg!

Öngyógyító fegyvertáram

Tél elején mindenkivel megesik, hogy enyhe torokfájásra ébred, főleg, ha véletlenül nyitva maradt az ablak 🙂 Valakit ledönt a lábáról a betegség, egyesek viszont képesek megelőzni a bajt. Én ilyenkor haladéktalanul az alábbi természetes gyógyszereket, trükköket vetem be, hogy megelőzzem a betegség kialakulását:

 • Sok nyers gyümölcs fogyasztása
 • Fokhagyma fogyasztása (valami mellé, ami azért elnyomja az erejét, pl. kefir, mozzarella sajt).
 • Kis adag könnyű étkezések (pl. könnyű, rántás nélküli zöldséglevesek teljes kiőrlésű kenyérrel, főtt krumpli hallal, kefir, stb.)
 • Sok folyadék fogyasztása
 • 100%-os gyümölcslé fogyasztása
 • Meleg kamillatea fogyasztása mézzel
 • Méz kanalazása a torokra kis adagokban
 • Sportolás kerülése, amíg tart a „lábon kihordás”

Igaz, csak a saját tapasztalataimról tudok beszélni, de az én esetemben – amióta az itt leírtak alapján élek – ez a „recept” még egyszer sem vallott kudarcot, egyszer sem adott esélyt a betegség állapotának kialakulására. Évről évre egyre rövidebb volt az az idő, amennyi ahhoz kellett, hogy egy meghűlésből teljesen rendbe jöjjek. Végül az utóbbi pár évben már nem volt alkalmam tesztelni a módszert, mert még enyébb meghűlésem sem volt. Pedig télen hetente többször is szándékosan pólóban mentem az ABC-be…

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

5 válaszok
 1. Balázs
  Balázs says:

  Teljesen egyetértek a cikkel. A náthát például gyógyszer bevétele nélkül is simán át lehet vészelni. Én citromos-mézes teával kúrálom ilyenkor magam.
  Fejfájásra váltott hideg-melegvizes borogatás, illetve jeges víz kortyolgatása az ellenszerem. Lehetne még sorolni az ilyen házi praktikákat, de nekem ezeken kívül nem szokott más bajom lenni, erre van tapasztalatom.
  Ha a másik oldalról közelítünk, akkor pedig rengeteg pénz megspórolható a gyógyszerek kiiktatásával.

  Válasz
 2. Gábor (admin)
  Gábor (admin) says:

  A jeges víz kortyolását még nem próbáltam fejfájásra, érdekesen hangzik 🙂 Nekem szerencsére mostanában nagyon ritkán fáj a fejem, már akkor sem, ha időjárási front van, de sosem vennék be rá gyógyszert, és régebben sem tettem.

  Úgy gondolom, rendszeresen dolgoznia kell az immunrendszernek, hogy ne “tunyuljon el”, és ez más, nem súlyos esetekre is így kell, hogy történjen. Pl. ahogy mondod, nátha, vagy amiket a cikkben felsoroltam, enyhe megfázás, másnaposság, idegesség miatti fájdalmak, stb. Ettől maradhat igazán erős, hogy önállóan győzi le a kisebb problémákat.

  Válasz
 3. Norbert
  Norbert says:

  Teljesen egyet értek a gyógyszerek kerülésével. És azzal is hogy az immunrendszert kell erősíteni, így akkor kevesebbet lesz beteg az ember. Én amióta szedem a Marcus Rohrer spirulina alga tablettát csak egyszer voltam egy kicsit náthás, akkor pedig házi praktikákhoz folyamodtam, sok citromos tea és kamillás gőzölés.

  Válasz
 4. Jani
  Jani says:

  Hm, szerintrem ha nem tudod kihordani lábon akkor se vegyél be semmit, egyszerűen meleg takaró, pléd, reggelre kiizzadod alapon, én volt hogy 38.5-39-es láznál is szó szerint nemvoltam hajlandó semmit bevenni.

  Eredmény. 7-8 éve nem látott orvos.

  Ennyi kb.

  Válasz
 5. Gábor (admin)
  Gábor (admin) says:

  Szia Jani,
  köszi a véleményt. Aki szinte soha nem szed gyógyszert, annak ezt jóval könnyebb megvalósítani, az ilyen ember immunrendszere valóban csodás öngyógyításra képes. Akinek viszont nincs hatékony immunrendszere, és nincs “hozzászoktatva” az ilyen öngyógyító folyamathoz, mert rendszeresen szed gyógyszereket, az lehet, hogy nem teheti meg, hogy ne vegyen be semmilyen gyógyszert, ha magas láza van. Ez kényes téma, és nagyon egyéni kérdés. Könnyen lehet, hogy én és te a 39 fokos lázat akár fél nap alatt kikúráljuk fokhagymával, gyümölccsel, sok ivással, kamillateával, meg pihenéssel, míg más maradandó szövődményeket szerez, ha nem fordul vele orvoshoz. Úgyhogy aki rendszeresen szed gyógyszert, az csak nagyon óvatosan kezdjen kísérletezni az öngyógyítással, és szerintem csak akkor, ha elkezdett egészségesen táplálkozni. Aki szinte sosem szed gyógyszert, és egy ideje már egészségesen táplálkozik, lehet kicsit bátrabb. Ez abszolút az egyén immunrendszerének erősségétől függ.

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük