Itt a nyár, aki csak teheti, strandra menekül a kánikula elől. Ez nagyszerű program, de az ételek, amelyeket strandbüfékben kínálnak, számomra a legalja kategória. A tudatlanságuk és a kényelmük miatt azonban legtöbben nem is foglalkoznak azzal, hogy milyen minőségű, mennyire egészséges ételt kapnak itt, nem mellesleg aranyáron…

Aki már dolgozott strandbüfében, tudna mesélni rémtörténeteket. Régebben, ha itt rendeltem valamit, általában órákig tartó gyomorfájás volt a jutalmam.

Miért ne?

 • Gyakran rengeteg a hiányosság az ilyen helyeken, legyen szó az alapanyagok minőségéről vagy akár az általános tisztaságról. Nagy a verseny, a bevétel csak szezonális, az egyik legfontosabb szempont a profit.
 • Gyakran olyan olajban sütnek, ami már nagyon sok kormot és egyéb rákkeltő anyagot tartalmaz.
 • Ezt gyakran a húspogácsán is látni lehet, ami nem mellesleg a lehető legolcsóbb, rossz minőségű darált húsból készült. (Egyszer bonts apró részekre egy ilyen húspogácsát, és nézd meg, mi van benne! Érdemes…)
 • Az alapanyagok rossz ízét gyakran annyira elnyomja a sok mustár, ketchup, fűszer, hogy nem érezzük rossznak.
 • A legtöbb gyorsétel túl van sózva.

Még hol ne fogyassz semmit?

 • Útszéli, igénytelen büfék
 • Hot-dogos kocsi
 • Lángossütő stand
 • Gyorsétkezdék

Hot-dogos kocsi

Az útszéli hot-dog a benne lévő olcsó disznóvirsli miatt messze kerülendő. A virsli kevés értékes húst tartalmaz, de annál több olyan értéktelen, sőt káros alkotót, mint például a bőrkepor (a disznó porított bőre!), ínszalagok, csontszilánkok, szeparált sertéshúspép, stb. A mesterséges adalékanyagok egész arzenálját is tartalmazza.

Lángossütő stand

Az étolaj meglehetősen drága. A lángossütők nem arról híresek sajnos, hogy a sütésre használt olajat megfelelő rendszerességgel cseréljék. A lángosról leváló apró morzsák az olajban maradnak, és elszenesednek. A sokáig használt olajban felhalmozódhatnak a káros anyagok. Ebben sütik ki a lángosok túlnyomó részét. A sajt szintén drága, én már láttam olyan lángost, amelyen penészes reszelt sajt volt.

Gyorsétkezdék

Vannak a gyorsétkezdék között is nagyon igénytelenek, de akadnak valamivel nívósabbak is. Még a relatíve igényesebbnek tűnő helyekre is jellemző, hogy az itt kapható ételek túl sok sót, gyenge minőségű húst, sok olajat, olcsó alapanyagokat tartalmaznak. Általában nem nagyon tudsz gyorsétkezdékben igazán egészséges ételt venni, ha teheted, máshol egyél!

Mi akkor a megoldás?

 • Ha van a közelben élelmiszerbolt, jobban jársz, ha ott vásárolsz.
 • Keress egy valamirevaló, szimpatikusabb étkezdét, éttermet a közelben, ha van!
 • Készíts magadnak ennivalót, ha például strandra mész, így nem szorulsz rá, hogy igénytelen helyeken vásárolj! Én ezt szoktam tenni. Nem mellesleg még olcsóbban is kijössz. Hűtőtáskában hosszú órákig eláll az étel. De olyan ennivalót is választhatsz, amely nem igényel hűtést. Nagyon tápláló a babkonzerv két szelet barna kenyérrel. Esetleg egy jobb minőségű paradicsomos konzervhal. A barátaid először talán furcsán néznek majd rád, de minden csoda három napig tart. Én büszkén vállalom, hogy nem eszem meg a szemetet.
 • Ha mindenáron lángost szeretnél enni, süsd meg inkább otthon, és tegyél rá friss tejfölt, reszelt sajtot! Ha hamburgert szeretnél enni, azt is csakis otthon készítsd el!

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

5 válaszok
 1. Gábor (admin)
  Gábor (admin) says:

  Heló Balázs,

  köszi 🙂

  A cikkeket inkább az elejétől szerencsés olvasni, nem visszafelé, mert néhol egy picit egymásra épülnek.

  Üdv!

  Válasz
 2. Balázs
  Balázs says:

  Persze, én is úgy értettem. Nekem már egy egyszerű táplálkozási alapelv bevált (ami persze már régóta ismert). Bőséges reggeli, laktató ebéd (14:00-ig), este pedig kevés, könnyű szénhidrátmentes étel (tehát semmi lisztes, semmi tészta). Ettől még fogyni is lehet, kb 0,5 kg /hét. Persze kerülöm a cukros üdítőket és ételeket is.
  Sok emberen már ez is segítene, de én úgy veszem észre, kevesen törődnek az egészségükkel.

  Válasz
 3. Gábor (admin)
  Gábor (admin) says:

  Hát igen, a finomított fehércukor mellőzése vagy tényleg minimális fogyasztása óriási előrelépés az egészséges táplálkozás felé. Én például nem is tartok otthon cukrot soha, és nem is veszek a boltban, nincs rá szükségem. Hébe-hóba egy tejszeletből vagy gyümölcsös joghurtból jut a szervezetembe finomított fehércukor, de ez az átlagember fogyasztásához képest elenyésző. A cukor a finomított fehérlisztnél is sokkal rosszabb.
  Akár a bőséges reggelit is szét lehet választani kellemes mennyiségű reggelire, és egy pici adag tízóraira. Én azt szoktam javasolni, hogy a napi 3 étkezésből akár 5-öt is lehet csinálni, az adagokat szépen elosztva, tehát nem 5 nagy adag étkezésre gondoltam 🙂
  Én is azt látom, hogy kevesen törődnek az egészségükkel, főleg a kényelem és a nem megfelelő tájékozottság miatt. Sajnos ennek előbb-utóbb meglesz a következménye, amely néha visszafordíthatatlan. A megelőzésre kell koncentrálni, hogy az ember aktív életet élhessen még idős korára is.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Garcinia Cambogia

  egeszseges-taplalkozas.com Whois Egészséges táplálkozás a gyakorlatban – quobuzz.com

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük