Meggyőződésem, hogy élhetünk egészségesen vegetáriánus életmóddal és nélküle egyaránt, persze utóbbi esetében nem úgy, hogy összevissza eszünk mindent. A húsféléken kívül amúgy is rengeteg szabály van, amire tekintettel kell lennünk, ha egészségesek akarunk maradni. Az ismeretekre alapozott tudatosság a legfontosabb.

A vegetarianizmus különböző fajtái:

1. Húst nem, de halat, tojást, tejtermékeket fogyasztó „vegetáriánusok”

Ezek a „vegetáriánusok” csak idézőjelben szerepelhetnek, hiszen nem valódi vegetáriánusok, mert halat fogyasztanak. Táplálkozásukban a főszerep az egészségé, vagy esetleg az, hogy nem szeretik a húst. Még a legtöbb „vérbeli” vegetáriánus is elismeri a halhús emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását.

Ez az egyik legegészségesebb táplálkozási forma, különösen 40 éves kor felett javasolt. A hal, tojás és tejtermékek fogyasztásának köszönhetően egyáltalán nem kell számolni hiánybetegségekkel.

Ajánlott táplálkozási forma.

2. Ovo-lakto-vegetarianizmus

Mint a nevében is benne foglaltatik, az ovo-lakto-vegetáriánusok húst, halat nem, de tojást és tejtermékeket fogyasztanak. Alapelvük a „ne ölj, azért, hogy ehess”, de általában ugyanúgy nagyon fontosnak tekintik az egészséget.

Amennyiben rendszeresen fogyasztanak tojást, tejtermékeket, általában semmilyen hiánybetegséggel nem kell számolniuk. Gyerekeknek, aktív sportolóknak azonban javasolt az egészséges húsfélék, halak fogyasztása.

Ajánlott táplálkozási forma.

3. Veganizmus

A vegák csak növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak. Noha az ember egész emésztő apparátusa sok tekintetben több hasonlóságot mutat a növényevő állatokéval, mint a ragadozókéval, ez nem jelenti, hogy az ember kizárólag növényevő.

Ha már állandóan az állatvilágból hoznak fel példákat a veganisták, vizsgáljuk meg a genetikai állományunkkal nagyon magas százalékban egyezést mutató csimpánz természetes élőhelyi táplálkozását. (Ne a tehénnel vessük össze magunkat, az ő emésztőrendszere, általános testfelépítése a miénktől nagyon eltérő.)

A csimpánzok táplálékának valóban nagy részét nyers gyümölcsök, növényi eredetű táplálékok teszik ki, de emellett bizony gyakran fogyasztanak rovarokat, tojást, lárvákat, egyéb állati eredetű táplálékokat, sőt néha kisebb majmokat is.

Nem a húsevésre akarok rábeszélni bárkit is, de a tojás, tejtermékek és a hal fogyasztása semmiképpen nem nevezhető károsnak az emberi szervezetre.

Jóllehet, a teljes értékű fehérje bevitel odafigyeléssel fedezhető növényi eredetű táplálékokból is, de ugyanilyen fontosak az elsősorban állati eredetű táplálékokból kinyerhető, szerves kötésben lévő ásványi anyagok, a B12 vitamin, és még sorolhatnánk a veganista táplálkozás „gyenge pontjait”.

Nem ajánlott táplálkozási forma.

Nem vegetáriánus táplálkozási formák:

4. Tudatos, változatos, egészséges reformtáplálkozás

Amennyiben tudatosan követjük az itt leírt irányelveket, csak a legjobb minőségű húsféléket fogyasztjuk mértékkel, rendszeresen eszünk nyers gyümölcsöt, zöldséget, minimális finomított fehércukorból készült terméket fogyasztunk, kerüljük a mesterséges adalékanyagokat, és odafigyelünk minden fontos részletre, egyáltalán nincs veszélyben az egészségünk. Minden korosztály számára javasolt.

Ajánlott táplálkozási forma.

5. Nem tudatos, vegyes táplálkozás

Akárki akármit mond, ma az élelmiszeripar hatalmas mennyiségű egészségre káros terméket állít elő. Tudatosság és ismeretek nélkül ebben a labirintusban nem lehetséges az egészséges táplálkozás és életmód.

Nem ajánlott táplálkozási forma.

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük