Fiatalabb koromban volt két ékszerteknősöm. Kizárólag kishalakat, vízi csigát, szöcskéket, gilisztát, egyéb rovarokat, vízinövényeket kaptak enni. Hatalmasra megnőttek, és soha, egyszer sem volt semmi bajuk. Egy barátom teknősei csököttek maradtak, gyakran megpuhult a páncéljuk, meg a szemük is sokszor begyulladt. Pedig nagyon vigyázott rájuk, mindig fűtötte a medencét, napozóköveken sütkérezhettek, mégsem volt minden rendben az állataival. Az én teknőseim hűvösebb vízben is sokkal boldogabban éltek. Az egyetlen különbség az volt közöttünk, hogy míg én időt, vesződséget nem sajnálva a hátsó udvarban, és a közeli patakokban vadásztam nekik a táplálékot, a barátom boltban vásárolt szárított hangyatojással, mesterséges teknőstáppal etette a kedvenceit…

Ez történik velünk, emberekkel is, ha ész nélkül megvásárolunk mindent, amit kitesznek elénk a polcra. Ha egészséges akarsz maradni, fogyassz olyan ételeket, amelyek esetében az élelmiszeripari vagy akár otthoni feldolgozás során nem történt olyan lényeges beavatkozás, ami felborította a természetes, egészséges tápanyagegyensúlyt az adott élelmiszerben.

Ne értsd félre, nem azt akarom ezzel mondani, hogy ne egyél mondjuk krumplipürét, hiszen ebben a formában a krumpli a természetben nem létezik! Itt sokkal durvább beavatkozásokra gondolok. Hogy megértsd, inkább nézd meg a példákat, amelyeket összegyűjtöttem:

Egészséges, természetes egészet alkot:

 • Méz
 • Teljes kiőrlésű gabonaszem, ezekből készült pékáruk
 • Barna rizs (hántolatlan rizs)
 • Friss gyümölcs
 • Nyers zöldség
 • Megsütött friss halszelet, halpatkó
 • Nassolnivaló sózatlan mogyoró, mandula, egyéb olajos magvak, puffasztott búza, puffasztott rizs, stb.

Megbontott egész:

 • A cukorrépából iparilag kivont finomított fehércukor
 • Külső, tápanyagokban gazdag héjától megfosztott búzaszem, finomított fehérlisztből készült pékáruk
 • Tápanyagokban gazdag héjától megfosztott hántolt rizs
 • Cukrozott gyümölcs, tejszínhabos gyümölcs, kompót
 • Savanyúságok
 • Halrudacska, halkonzervek, színezékkel, tartósítószerrel kezelt halkészítmények
 • „Nassolnivaló” rikító színű gumicukrok, nyalókák, fruttik, stb.

A példák még sokáig sorolhatóak.

Nézzük először például a fehércukor esetét! Ha sokat és rendszeresen fogyasztunk a finomított fehércukorból, elhízunk, cukorbetegek lehetünk. Nem csoda, hiszen a természetben ilyen abnormális formában egyáltalán nem létezik cukor. Természetes körülmények között sokkal nehezebb lenne belőle annyit fogyasztanunk, hogy megártson, hiszen a cukorrépa már jóval előbb eltelít, „megálljt parancsol”, mielőtt a magas cukortartalom kárt okozna a szervezetünkben.

Természetes, egészséges alternatívája a méz.

Kevésbé drasztikus változtatás történt a rizs és a búzaszem esetén. A hántolt rizs és a finomított fehérliszt esetén a külső héjat eltávolították, holott ez sok rostot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Magyarul a kukába dobtuk a lényeget.

A gyümölcsök cukrozása, tejszínhabbal fogyasztása rossz beidegződéseink eredménye. A gyümölcsök fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmaznak, vagyis alapból édesnek kell(ene) éreznünk őket. Teljesen felesleges, sőt káros a gyümölcsöket cukorral manipulálni, elrontani!

A savanyúságok (tisztelet a jobbacska kivételeknek) gyakran olyan gyatra minőségű zöldségfélékből készülnek, amik nyers zöldségként eladhatatlanok. Viszonylag könnyen meg lehet szokni azt, hogy – csak úgy, mint a hideg étkezések mellé – a meleg ételek mellé is vitaminokban, enzimekben, ásványi anyagokban gazdag nyers zöldséget együnk a haszontalanabb savanyúság helyett. Az égvilágon semmit nem veszítünk, ha elhagyjuk, vagy drasztikusan csökkentjük a savanyúságokat az étlapról.

Egy szelet nyers hal vagy halpatkók megvásárlásával a halat a legtermészetesebb, legegészségesebb formában szerezhetjük be. A halrudacska jelentős feldolgozás után nyeri el végleges alakját, fehérjetartalma nem véletlenül csupán harmada, jobb esetben fele, mint a halszeletnek. Az üveges és konzervhalak szintén jelentős feldolgozási eljárás után kerülnek a polcokra.

Amikor csak teheted, válaszd a természetesen egyszerűt, ne az átalakított termékeket, ez fontos feltétele az egészséges táplálkozásnak!

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük