Minél természetesebben táplálkozunk, annál kevésébé ártunk az egészségünknek. A cukorrépából ipari eljárással előállított finomított fehércukor fogyasztása közel sem mondható egészségesnek, és meglehetősen ellentmondásos adatok szolgálnak a mesterséges édesítőszerek (pl. aszpartám, aceszulfám-K, stb.) mellékhatásairól is. Teljesen kézenfekvő, hogy mézzel édesítsünk, amit csak lehet.

A méz tápanyagtartalma:

  • vitaminok (különösen A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E )
  • enzimek
  • ásványi anyagok (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, illetve kis mennyiségű vas, cink, réz, mangán
  • egészséges szénhidrátok (a méz 70-80%-a szénhidrát)
  • kis mennyiségben fehérje (0,3% fehérje)

A méz legnagyobb előnye azonban egyáltalán nem a vitamin vagy ásványi anyag tartalmának köszönhető. 100 grammnyi méz is csupán 1-3%-ban fedezi a felsorolt vitaminokból, ásványi anyagokból a napi szükségletünket. Legnagyobb értékét az egészséges összetételű szénhidráttartalma, az enzimjei, a magas gyógyhatású flavonoidok (növényi eredetű gyógyhatású vegyületcsoport), viaszok, illóolajok adják. És persze az, hogy nem finomított fehér cukrot használunk 🙂

(A képet készítette: [vudhikrai] / FreeDigitalPhotos.net)

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

1 válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük