Ma már Magyarországon sem nehéz beszerezni őket, mégis sokan idegenkednek tőlük. Aki szereti a halat, annak ezek a halízű “herkentyűk” sem valószínű, hogy gondot okoznának. Ha kicsit többet fogyasztanánk belőlük, a húsfélékből pedig kevesebbet, nagyot lépnénk előre az egészségünk megőrzése tekintetében.

De mitől olyan egészségesek a tenger gyümölcsei (kagyló, rák, tintahal polip)?

Előnyeik:

  • A halhoz hasonlóan magas fehérjetartalom (17-20%), minimális zsírtartalom (csupán néhány százalék)
  • Több olyan létfontosságú ásványi anyag van bennük, amelyeket másból nehéz beszerezni hazánkban természetes úton, pl. szelén
  • Gazdag omega zsírsavakban
  • Immunrendszer erősítő
  • Idegrendszert védő
  • Potencianövelő hatás

Legegyszerűbben és legegészségesebb formában hogy tudjuk beszerezni?

Kagyló üvegben, többféle ízben (natúr sós lé, natúr enyhén ecetes lé, paradicsomos szószban, stb.). Teljes kiőrlésű kenyérrel és valamilyen nyers zöldségfélével egy üveg kétszeri kiadós, egészséges étkezést biztosít.

Fagyasztott zacskós formában (van külön-külön rák, kagyló, de vegyes mix is). A zacskókon néha felhasználási javaslatot is találunk, ezek általában már előfőzött termékek. Sütni nem javasolt, mert nagyon összeesnek, néhány perces főzés után tehetjük őket raguba, szendvicsre, salátába, vagy akárhova.

Halpultokon gyakran garnélarák is kapható. A páncéljától általában nekünk kell megszabadítani az egzotikus falatokat, a fejét nem érdemes megenni, bár amikor Japánban voltam, egy kinti kolléga elropogtatta az orrom előtt… Ezek is általában előfőzöttek, én szendvicsre szoktam tenni, de lehet próbálkozni bármilyen megoldással. Házisalátákba kitűnő ez is.

Van, ami nem ajánlatos?

Igen, a surimi. Ez szintén egy a sok megtévesztés közül, ami az élelmiszeripar számlájára írható. Valójában nem is tartozik a szigorú értelemben vett tenger gyümölcsei közé, mert nem egy élőlény, hanem csak egy feldolgozott haltermék. Gyakran aljas módon még rákolló formájúra is alakítják a halhúsből, és mesterséges színezékből, mesterséges tartósítószerekből álló terméket, pedig semmi köze a rákhoz. Ha nem lenne „szennyezett” mesterséges adalékanyagokkal, különösebb baj nem volna vele.

Vigyázat, a tenger gyümölcsei egy igen gyorsan romlandó termékcsoport!

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük