Mennyire egészséges a lekvár? Egészséges egyáltalán? Nos, ez attól függ, miből készült, de a fellelhető termékek 95%-a egyáltalán nem az. Korábban írtam egy cikket az egészséges lekvárokról, azóta azonban több helyen is találkoztam olyan termékekkel, amelyek felülmúlják a cikkben bemutatott termékeket is. 100% gyümölcstartalmú lekvárokat néhány éve még nem nagyon lehetett látni sehol. Szerencsére most egyre többel találkozom, és mindenképp szeretném a tapasztalataimat megosztani. Természetesen ezeket szinte kizárólag kistermelők, családi vállalkozások készítik, nem a nagyüzemi élelmiszeripar futószalagjai.

Egyik nap egy kollégám említette, hogy az édesanyja nyitott egy kis egészségboltot a városunkban. Tudta, hogy mániám az egészséges táplálkozás, ezért hozott nekem mutatóba pár terméket. Volt köztük pár ivólé, amelyekről kiderült az összetevők lista alapján, hogy cukor van bennük, azok persze nem érdekeltek, de mutatott többféle lekvárt, és egytől egyig 100% gyümölcsöt tartalmaztak, semmi mást!

Megvettem egy 220 gramm kiszerelésű meggylekvárt, 590 Ft-ba került. Első hallásra talán drágának tűnhet, de számoljunk kicsit utána. Ebből legalább 5-6-szor ehet egy fő, így az egy étkezésre eső fejenkénti költség (100 Ft körül) nem mondható magasnak. Két szelet magvas kenyeret megkentem vékonyan vajjal (nem margarinnal!), majd rá a meggylekvár. Nem gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz és cukor hozzáadása nélkül is ilyen kellemesen édes. Nagyon természetes, feldolgozásmentes íze van.

lekvár-üveg

© Fotó: egeszseges-taplalkozas.com

lekvár-100

© Fotó: egeszseges-taplalkozas.com

Rögtön felmentem a gyártó weboldalára, hogy még több információt szerezzek:

http://amilekvarunk.hu/

Sokféle ízben kínálnak lekvárokat, még sárgadinnyés is van, ami igazi különlegesség. Sajnos egészen délen, Baja mellett készülnek a termékeik, én viszont az ország másik felén, északon lakom. Aki viszont a közelben él, 350 Ft-ért hozzájuthat egy üveghez. Házhoz szállítást is vállalnak 2500 Ft-ért, de ez inkább kiskereskedőknek éri meg nagy tételben.

A Google keresőben persze többféle 100%-os lekvárt is találsz, csak írd be, hogy „100% lekvár” vagy valamilyen hasonló kifejezést. Érdemes kipróbálni több ízt és több különböző gyártó termékét.

Amíg a nagyüzemi élelmiszeripar meglátásom szerint egyre rosszabb irányba halad, egyre pocsékabb és károsabb termékeket állít elő (például a lekvárjaik fele vagy háromnegyede cukor, és gyanítom, hogy a másik része selejt gyümölcsből van), addig a kistermelők minőségi, egészséges magyar termékekkel próbálnak segíteni azoknak, akiknek valóban fontos az egészségük.

Biztosan nem kevés munkájuk van ebben, nagyon remélem, hogy sikerül nekik fennmaradni, és egyre többen választják ezeket a nagy gondossággal készült egészséges árukat. Egy biztos, én már semmilyen más lekvárt nem fogok venni, csak 100%-osat.

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük