Cikkek

Bio áfonya - akár a saját kertünkben is

Rendszeresen kapok email-eket mostanában, amelyekben különféle weboldalakat ajánlanak nekem, ez történt nemrégiben is. Az esetek nagy részében a honlapok sajnos – így vagy úgy, de – nem felelnek meg az én világomnak, az egészséges táplálkozással kapcsolatos értékrendemnek. Én a teljes természetességben hiszek, és ebben nem sok helye van például vitamintablettáknak és ár/érték arányban nagyon drága kiegészítőknek. A legutóbbi üzenet azonban más volt. A küldő hölgy kékeslila weblapja termesztett nyers bio áfonyát, érési időben szedd magad akciót, áfonyalekvárt, áfonyateát, aszalt áfonyát, sőt – ami nekem különösen tetszett – még áfonyatöveket is kínált. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Gyakran miért az olcsóbb termék a drágább?

Mit kapnál szívesebben ugyanannyi pénzért? Tíz kiló szemetet vagy fél kiló aranyat?

Az élelmiszereket tekintve különösen gyakran érvényesül a „valójában az olcsóbb a drágább” elv. Vagyis minél olcsóbb árut veszel, annál jobban ráfizetsz. Hogy ez könnyen belátható legyen, szeretnék bemutatni néhány konkrét példát számokkal. 2014-es év eleji árakkal kalkulálok. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

100%-os lekvár - csak gyümölcs, semmi más

Mennyire egészséges a lekvár? Egészséges egyáltalán? Nos, ez attól függ, miből készült, de a fellelhető termékek 95%-a egyáltalán nem az. Korábban írtam egy cikket az egészséges lekvárokról, azóta azonban több helyen is találkoztam olyan termékekkel, amelyek felülmúlják a cikkben bemutatott termékeket is. 100% gyümölcstartalmú lekvárokat néhány éve még nem nagyon lehetett látni sehol. Szerencsére most egyre többel találkozom, és mindenképp szeretném a tapasztalataimat megosztani. Természetesen ezeket szinte kizárólag kistermelők, családi vállalkozások készítik, nem a nagyüzemi élelmiszeripar futószalagjai. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Szabad gyökök

A szabad gyökök olyan nagy reakcióképességű, páratlan elektront tartalmazó molekulák, vagy atomok, amelyek igyekeznek máshonnan egy elektronpárt találni maguknak. De mi köze ennek az egészségedhez? Csupán annyi, hogy ha a szabad gyököt nem sikerül ártalmatlanítania a szervezetednek antioxidánsokkal, a hiányzó elektront egy egészséges sejtedből meríti. Ezzel egy káros láncreakciót indíthat a szervezetedben… (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Zöld kóla

Új, alacsony kalóriás kólát dobott piacra a Coca-Cola Argentínában és Chile-ben 2013-ban. A Coca-Cola Life névre keresztelt zöld címkés innivalóban a mesterséges édesítőszereket (aszpartám, aceszulfám-K) váltották ki kis mennyiségű cukorra és nullkalóriás sztíviára. Ez az első eset, hogy a cég természetes édesítőszert használ egy üdítőitalában. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Megújulás!

Kedves Látogatók!

Az elkövetkező napokban a weblap kinézete és felépítése is megújul, ezért előfordulhat, hogy nem minden funkció lesz elérhető, illetve az új webdesign átalakítási munkái miatt a weblapon megjelenhetnek olyan tartalmak, amelyek nem véglegesek, vagy nem feltétlenül odavalóak.

Megértéseteket köszönjük!

Hosszú és főleg aktív, betegségektől mentes életre vágysz? Szeretnéd elkerülni a nagyüzemi élelmiszeripar aljas átveréseit? Akkor szeretettel várunk téged is az izgalmas, házi feladatokkal teli lépésről-lépésre útmutatónkban, online gyakorlati programunkban.

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Egészséges lekvár (biolekvár)

Fogyaszthat-e lekvárt az, aki az egészséges táplálkozás alapvető szabályai szerint él? A válasz igen, de sajnos nagyon nem mindegy, hogy milyen lekvárról beszélünk, óriási különbségek vannak az egyes termékek között. Egy átlagos, boltban kapható lekvár fele finomított fehér cukor, de a házi készítésűeknél sem jobb ez az arány. Sajnos nagyon kevés az olyan üzlet, ahol egészséges lekvárt lehet találni. Bioboltok, néha zöldségesek polcain lelhetünk rá, de a legnagyobb választékot valószínűleg egészséges ételeket forgalmazó webáruházakban találjuk.

Az egészséges lekvár ismérvei:

 • nem tartalmaz finomított fehér cukrot
 • nem tartalmaz mesterséges édesítőszereket (aszpartám, aceszukfám-K)

Az én kedvenc biolekvárom összetevője az alábbi: (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

A 105 éves hölgy hosszú életének titka

Ahogy a híres bölcs mondás tartja: „Napi egy alma távolt tartja az orvost”. Valóban ez lenne a hosszú élet titka? Egy 105 éves texasi hölgy szerint viszont a szalonna.

Pearl Cantrell 38 éves korában vált özvegyasszonnyá, hét gyermeket nevelt fel, és azt állítja, hogy a szalonnának köszönheti, hogy ilyen sokáig él. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Teljes felelősséggel tartozol a gyermekeid táplálkozásáért

Gyermekkoromban rengeteg szemetet behabzsoltam, színes nyalókákat, színezett fruttikat, ártatlannak tűnő, maciformájú gumicukrokat, mindenféle vacak filléres csokoládét, kólát és egyéb tartósítószeres, cukrozott üdítőitalokat.

Ezeket én ma már nem tudom meg nem történtté tenni, te viszont még sokat tehetsz a gyermekeidért. Ezt a bejegyzést elsősorban szülőknek, nagyszülőknek vagy gyermekvállalástól nem túl távol álló fiataloknak szánom.

Sok felnőtt szenved ma olyan allergiákban, betegségekben, amelyek rossz gyermekkori táplálkozási szokásokra vezethetőek vissza, még ha ezzel nincsenek is tisztában. A te gyermekeid sokkal egészségesebb fiatalokká, majd felnőttekké válhatnak, ha megfelelő szokásokat alakítasz ki számukra. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Egészséges hízókúra

Bár manapság jóval többen szeretnének fogyni, mint testtömeget gyarapítani, azért mindig akad valaki az ellentáborban is, aki túl vékonynak érzi magát, ezért „hízni” szeretne. Ha lehet, egészségesen. Az előző bejegyzésben egy kedves olvasó ennek kapcsán kért ötleteket. Nem szabad lekicsinyelni ezt a problémát sem, az egészséges hízás semmivel sem könnyebb az egészséges fogyásnál. Jól tudom, mert én is ebben a cipőben jártam… (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

A gyümölcs, mint fogyókúrás csodaszer?

Sajnos ma nagyon sok embernek van problémája a testsúlyával. Az internet tele van fogyókúrás “csodaszerekkel”, amelyek vajmi keveset használnak, viszont általában sokba kerülnek. Szerintem az egyik legbiztosabb módszer a tartós fogyásra a tudatos egészséges táplálkozás. Van egy olyan táplálék csoport, amely nagyon sokat segíthet a diéta során, mégis sokan nem aknázzák ki a benne rejlő lehetőségeket. Ez pedig a nyers gyümölcs. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Kísérletem a sófogyasztás csökkentésére

A konyhasó, azaz nátrium-klorid (NaCl) a legelterjedtebb ételízesítő. Azt hiszem, senki sem vonja kétségbe, hogy Magyarországon (de nemzetközi viszonylatban is) az átlagember konyhasóból minimum a háromszorosát fogyasztja az ajánlott (3-5 gramm / nap) mennyiségnek.

Egyszer régen azon kísérletezgettem magamon, hogy melyek azok az ételek, amelyek sózás elhagyása mellett is élvezhetőek 🙂

De mielőtt erre rátérek, szeretnék tisztázni egy súlyos félreértést! (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Light szalámi

Nem vagyok híve a szalámiknak, nagyon ritkán fogyasztok belőlük, mert magas a zsírtartalmuk, néha inas kötőszövetet találok bennük, és nátrium-nitrittel (E250) vannak tartósítva. Igaz, ez az agresszív tartósítószer szinte minden felvágottban jelen van, de ha már felvágottat eszem, akkor én inkább a baromfimellre szavazok. Aki viszont nagyon szereti a szalámit, és nem akarja baromfimellre cserélni, de szeretne egy picit egészségesebb alternatívát találni, van rá lehetősége. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

"Szeretnék több vizet inni!"

A minap egy viszonylag nagy forgalmú, nemzetközi weboldalra tévedtem, ahol az emberek leírhatták, hogy mi az, amit még meg szeretnének valósítani az életükben. Ilyeneket írtak a netezők, hogy lefogyni, abbahagyni a halogatást, delfinekkel úszni, több barátot szerezni, elutazni valahova cél nélkül, körbeutazni a világot, stb. Az egyik, elég előkelő helyen szereplő soron megakadt a szemem. Egy hihetetlen egyszerű, de mégis fontos, egészséget érintő kívánság volt: „szeretnék több vizet inni”. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

A 101%-os gyümölcslé

Nem olyan régen egy szórólapot találtam a postaládámban, amely felkeltette az érdeklődésemet. Nagyon ritka az olyan „kéretlen küldemény”, amely ilyen hasznos, mint ez volt. Egy magyar vállalkozás magyar gazdák által előállított, frissen préselt gyümölcsleveket kínál méltányos áron. 5 és 3 literes kiszerelésben vannak gyümölcslevek, ha visszaosztom a literenkénti egységárral, akkor bizony az 5 literes kiszerelésű ízek odaverik az esetenként vizezett, hígított vagy sűrítményből készült 100%-os bolti gyümölcsleveket. Ha azokat a gyártó 100%-osnak nevezi, akkor méltán hívhatnánk ezt a terméket 101%-osnak 🙂 (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Pareto-elv az egészséges táplálkozásban

Szinte az élet minden területén érvényesül egy 80/20-as szabály, amely azt jelenti, hogy erőfeszítéseink csupán 20%-a adja az eredmények 80%-át. Nincs ez másképp az egészséges táplálkozás témakörével sem. Pareto-tól származik ez a híres képlet, aki egy olasz közgazdász volt, 1906-ban alkotta meg eredetileg a társadalmi egyenlőtlenségek szemléltetése kapcsán.

Aki kicsit kényelmesebb vagy lustább típus, esetleg túl elfoglalt minden részletre odafigyelni, hatalmas előrelépést tehet ennek a szabálynak az alkalmazásával. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Az immunrendszer gyilkosai - a gyógyszerek

Ismerek embereket, köztük fiatalokat szép számban, akik annyi gyógyszert szednek be jóformán feleslegesen, amennyi egy lovat is leterítene. Gyógyszert szedünk időjárási frontok miatti fejfájásra, másnaposságra, gyomorfájásra, a legkisebb torokfájásra, vagy azért, mert beképzelünk valamit. Ha nem tudunk aludni, altatókkal mérgezzük magunkat ahelyett, hogy sportolnánk, és kerülnénk a stresszt.

Le akarlak beszélni a gyógyszerekről?

Természetesen nem minden esetben. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Jobb, ha éhezel, mintha itt eszel...

Itt a nyár, aki csak teheti, strandra menekül a kánikula elől. Ez nagyszerű program, de az ételek, amelyeket strandbüfékben kínálnak, számomra a legalja kategória. A tudatlanságuk és a kényelmük miatt azonban legtöbben nem is foglalkoznak azzal, hogy milyen minőségű, mennyire egészséges ételt kapnak itt, nem mellesleg aranyáron…

Aki már dolgozott strandbüfében, tudna mesélni rémtörténeteket. Régebben, ha itt rendeltem valamit, általában órákig tartó gyomorfájás volt a jutalmam. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Vigyázz, mert megégeted magad!

Mindannyian láttunk már embereket, akiknek beletorzult az arca a forró ételek, italok fogyasztásába. Hiába voltak fájdalmaik, a rossz beidegződéseiknek „köszönhetően” mégsem várták meg, míg kihűl az enni-, innivaló. Vagy te is ebbe a csoportba tartozol?

Milyen káros hatásai vannak a túl forró ételek, italok fogyasztásának? (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Méz, az egészséges édesítő

Minél természetesebben táplálkozunk, annál kevésébé ártunk az egészségünknek. A cukorrépából ipari eljárással előállított finomított fehércukor fogyasztása közel sem mondható egészségesnek, és meglehetősen ellentmondásos adatok szolgálnak a mesterséges édesítőszerek (pl. aszpartám, aceszulfám-K, stb.) mellékhatásairól is. Teljesen kézenfekvő, hogy mézzel édesítsünk, amit csak lehet.

A méz tápanyagtartalma:

 • vitaminok (különösen A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E )
 • enzimek
 • ásványi anyagok (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, illetve kis mennyiségű vas, cink, réz, mangán
 • egészséges szénhidrátok (a méz 70-80%-a szénhidrát)
 • kis mennyiségben fehérje (0,3% fehérje) (tovább…)
Tovább a teljes cikkre...
 

 

Rostok az egészség szolgálatában

Minél jobban eltávolodunk az egyszerű, természetes táplálkozástól, annál több bajunk származik belőle. Jó példa erre az utóbbi évtizedekre jellemző rostszegény táplálkozás. Hogy mennyire fontosak számunkra a rostok, arra csak közelmúlt kutatásai világítottak rá. Noha nem emésztjük meg őket, rendkívül fontos szerepet játszanak az egészség megtartásában.

A rostok haszna:

 • A rostok káros anyagokat kötnek meg.
 • Biztosítják a megfelelő bélmozgást, nem hagynak időt a veszélyes, akár rákkeltő anyagok kialakulásának, megtelepedésének a bélfalon.
 • Vér koleszterinszintjének csökkentése.
 • Teltségérzetet adnak.
 • Fizikailag gátolják a túl nagy mennyiségű tápanyag felszívódását.
 • Ez utóbbiak miatt segítik a megfelelő testtömeg fenntartását, támogatják a fogyókúrát. (tovább…)
Tovább a teljes cikkre...
 

 

Ajánlott és nem ajánlott táplálkozási formák

Meggyőződésem, hogy élhetünk egészségesen vegetáriánus életmóddal és nélküle egyaránt, persze utóbbi esetében nem úgy, hogy összevissza eszünk mindent. A húsféléken kívül amúgy is rengeteg szabály van, amire tekintettel kell lennünk, ha egészségesek akarunk maradni. Az ismeretekre alapozott tudatosság a legfontosabb.

A vegetarianizmus különböző fajtái:

1. Húst nem, de halat, tojást, tejtermékeket fogyasztó „vegetáriánusok”

Ezek a „vegetáriánusok” csak idézőjelben szerepelhetnek, hiszen nem valódi vegetáriánusok, mert halat fogyasztanak. Táplálkozásukban a főszerep az egészségé, vagy esetleg az, hogy nem szeretik a húst. Még a legtöbb „vérbeli” vegetáriánus is elismeri a halhús emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Ne borítsd fel a természetes egyensúlyt!

Fiatalabb koromban volt két ékszerteknősöm. Kizárólag kishalakat, vízi csigát, szöcskéket, gilisztát, egyéb rovarokat, vízinövényeket kaptak enni. Hatalmasra megnőttek, és soha, egyszer sem volt semmi bajuk. Egy barátom teknősei csököttek maradtak, gyakran megpuhult a páncéljuk, meg a szemük is sokszor begyulladt. Pedig nagyon vigyázott rájuk, mindig fűtötte a medencét, napozóköveken sütkérezhettek, mégsem volt minden rendben az állataival. Az én teknőseim hűvösebb vízben is sokkal boldogabban éltek. Az egyetlen különbség az volt közöttünk, hogy míg én időt, vesződséget nem sajnálva a hátsó udvarban, és a közeli patakokban vadásztam nekik a táplálékot, a barátom boltban vásárolt szárított hangyatojással, mesterséges teknőstáppal etette a kedvenceit… (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Búzafűlé

A búzafűlé a bio tönkölybúzának a préselt leve. Színe és íze kicsit a sóskára hasonlít, de nem savanyú, inkább édeskés. Aki szereti a natúr, egészséges dolgokat, annak egyáltalán nem rossz ízű, nekem már volt alkalmam megkóstolni. Nem gyógyszer, mellékhatásai nincsenek.

Előnyös hatásai

 • intenzív méregtelenítő, vértisztító hatású
 • vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, flavonoidokat, klorofillt tartalmaz
 • immunrendszer erősítő
 • rákmegelőző, rákgyógyító hatású
 • jó az emésztési- és bélproblémákra
 • idegrendszerre jótékonyan hat, depresszió, álmatlanság ellen is hatásos
 • gyulladások megszüntetésére is jó (tovább…)
Tovább a teljes cikkre...
 

 

Tenger gyümölcsei

Ma már Magyarországon sem nehéz beszerezni őket, mégis sokan idegenkednek tőlük. Aki szereti a halat, annak ezek a halízű “herkentyűk” sem valószínű, hogy gondot okoznának. Ha kicsit többet fogyasztanánk belőlük, a húsfélékből pedig kevesebbet, nagyot lépnénk előre az egészségünk megőrzése tekintetében.

De mitől olyan egészségesek a tenger gyümölcsei (kagyló, rák, tintahal polip)?

Előnyeik:

 • A halhoz hasonlóan magas fehérjetartalom (17-20%), minimális zsírtartalom (csupán néhány százalék)
 • Több olyan létfontosságú ásványi anyag van bennük, amelyeket másból nehéz beszerezni hazánkban természetes úton, pl. szelén
 • Gazdag omega zsírsavakban
 • Immunrendszer erősítő
 • Idegrendszert védő
 • Potencianövelő hatás

Legegyszerűbben és legegészségesebb formában hogy tudjuk beszerezni? (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

A sok szálka miatt nem eszel halat?

A hal szálkáira áldásként kell tekintened. Végre rá vagy kényszerítve, hogy ne habzsolj. A túl gyors evéssel feleslegesen megterheled az egész emésztő rendszeredet.

A tengeri halfilé szinte nem tartalmaz szálkát, a halpultoknál található édesvízi halpatkókban pedig merőlegesen állnak, sütés után két oldalról megnyomva érezni a szúrós végüket, kis türelemmel egyszerűen kinyomhatóak, eltávolíthatóak. A filékben – elvileg – nincs szálka, de azért figyelj oda mindig, ha halat eszel. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Bevezető

13 éves koromban olvastam az első könyvet az egészséges táplálkozásról. Annyira megtetszett a téma, hogy megfogadtam, hogy innentől kezdve az olvasottak alapján fogok táplálkozni, és egyszer én is írok egy könyvet a témáról.

Azóta sok év eltelt, sok könyvet, cikket áttanulmányoztam, és nagyon sok mindent kipróbáltam magamon. Küldetésemnek tekintem, hogy mások is a mindennapi gyakorlatba ültessék az egészséges táplálkozás tudnivalóit, ezért elkezdtem írni egy könyvet. Végül úgy döntöttem, hogy egy aktívabb, gyakorlatiasabb anyagot fogok összeállítani, ezért felépítettem egy Magyarországon egyedülálló gyakorlati VIP programot, amely egy aktív, lépésről lépésre egészséges táplálkozás útmutató. (tovább…)

Tovább a teljes cikkre...
 

 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás