Adatvédelmi nyilatkozat

Adatvédelmi irányelvek

Szolgáltatásainkat több, különféle módon használhatja – tanulásra, információk keresésére, és megosztására, a másokkal való kommunikációra vagy új tartalom létrehozására. Azáltal, hogy Ön információkat oszt meg velünk, például egy tesztkitöltéskor, rendeléskor vagy regisztrációkor, mi még hatékonyabbá tudjuk tenni szolgáltatásainkat, vagy egyedi csak tagok számára elérhető tartalmakat tudunk szolgáltatni Önnek. Tekintettel arra, hogy igénybe veszi szolgáltatásainkat, szeretnénk, ha tisztában lenne azzal, hogyan használjuk fel az információkat, illetve azzal, hogy miként védheti meg személyes adatait.

Adatkezelő: R ü l l   G á b o r, egyéni vállalkozó

Adatvédelmi irányelveink az alábbiakat ismertetik:

  • Milyen információt gyűjtünk, és miért gyűjtjük az információkat.
  • Hogyan használjuk fel az ilyen információkat.
  • Az általunk felkínált lehetőségeket, ideértve az információkhoz való hozzáférést, illetve az információk frissítésének módjait.

Igyekeztünk az ismertetést a lehető legegyszerűbben megfogalmazni, de ha Ön nem ismeri az olyan kifejezéseket, mint a cookie, az IP-cím, a pixel-tagek és a böngésző, akkor javasoljuk, hogy először ezekkel a fontos kifejezésekkel ismerkedjen meg. Személyes adatainak védelme fontos a számunkra, így függetlenül attól, hogy Ön új vagy régi felhasználó, kérjük, szánjon időt az általunk alkalmazott gyakorlat megismerésére, és vegye fel velünk a kapcsolatot, ha valamilyen kérdése merülne fel.

Az oldalunk által gyűjtött adatok

Az adatokat azért gyűjtjük, hogy jobb minőségű szolgáltatásokat nyújthassunk valamennyi felhasználónknak – kezdve az alapvető dolgokkal, például azzal, hogy hozzá tudjon szólni egy témához, a bonyolultabb kérdésekig, például hogy Ön melyik tartalmakat találhatja leginkább hasznosnak, vagy hogy hozzáférjen a tagoknak számára fenntartott agyagokhoz az online felületen.

Az adatokat kétféleképpen gyűjtjük:

  1. Az Ön által megadott adatok. Például bizonyos szolgáltatásaink igénybevételéhez szüksége van egy saját hozzáférésre. Amikor Ön regisztrál, személyes adatai megadását kérjük, így nevének, e-mail címének, telefonszámának vagy címének a megadását. Ha az általunk kínált megosztási funkciók minden előnyét ki szeretné használni – például hozzászólások az oldalon –, akkor a nyilvánosság számára is látható lesz a profiljában megadott felhasználóneve és Ön által feltöltött fényképe.
  2. A szolgáltatásaink Ön általi igénybevétele során megszerzett adatok. Adatokat gyűjthetünk arra vonatkozóan, hogy Ön milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és, hogy Ön azokat hogyan használja, például amikor felkeres egy, a szolgáltatásainkat használó weboldalt, vagy amikor megtekinti vagy rákattint az általunk szolgáltatott tartalomra. Az ilyen adatok a következőket tartalmazzák:
  • Eszközadatok

Eszköz specifikus adatokat gyűjthetünk (így például az Ön hardvermodelljére, az operációs rendszerének verziójára, az egyedi eszközazonosítókra és a mobilhálózati információkra vonatkozóan, ideértve a telefonszámot is). Eszközazonosítóit vagy telefonszámát a rendszer összekapcsolhatja az Ön fiókjával.

  • Naplóadatok

Szolgáltatásaink igénybevételekor, illetve az általunk szolgáltatott tartalom megtekintésekor automatikusan szervernaplókban gyűjthetjük és tárolhatjuk bizonyos adatait. Az ilyen adatok között a következők szerepelhetnek:

  • a szolgáltatásaink igénybevételének módjára vonatkozó adatok, például a keresési lekérdezések
  • IP-cím
  • az eszköz eseményadatai, például az összeomlások, rendszertevékenységek, hardverbeállítások, a böngésző típusa és nyelve, a lekérés dátuma és időpontja és a hivatkozó URL
  • az Ön böngészőjének vagy fiókjának egyedi azonosítására alkalmas cookie-k.
  • Helyinformáció

Amikor helyérzékelő Google szolgáltatásokat használ, az aktuális helyzetére vonatkozó adatokat gyűjthetünk, és azokat feldolgozhatjuk, így egy mobileszköz által küldött GPS-jeleket. A tartózkodási hely meghatározására különféle technológiai megoldásokat is felhasználhatunk, például eszköze érzékelőinek adatait, amelyek információkat szolgáltathatnak a közeli Wi-Fi hozzáférési pontokról és átjátszótornyokról.

  • Helyben tárolt adatok

Az adatokat (például a személyes adatokat) helyileg is gyűjthetjük és tárolhatjuk az eszközén mechanizmusok segítségével, mint böngészők internetes tárterületén (ideértve a HTML 5-öt) és az alkalmazásadatok gyorsítótárain.

  • Cookie-k és névtelen azonosítók

Különféle technológiai megoldásokat alkalmazunk az adatok gyűjtésére és tárolására, amikor Ön a szolgáltatásainkat használja, és ez azzal is járhat, hogy egy vagy több cookie-t vagy névtelen azonosítót küldünk eszközére. Cookie-kat és névtelen azonosítókat akkor is alkalmazunk, amikor olyan szolgáltatásokat használ, amelyeket partnereink számára kínálunk, így például hirdetési szolgáltatásokat, vagy a más weboldalalakon esetlegesen megjelenő funkciókat.

Hogyan és mire használjuk fel az összegyűjtött adatokat?

  • hírlevélküldés
  • regisztrált tagok azonosítása
  • kapcsolattartás, tájékoztatás
  • felhasználói élmény javítása

A szolgáltatásainkból összegyűjtött adatokat szolgáltatásaink nyújtására, fenntartására, védelmére és továbbfejlesztésére, új szolgáltatások fejlesztésére, továbbá a felhasználóink védelmére használjuk fel. Az adatokat arra is felhasználjuk, hogy egyénre szabott tartalmat kínáljunk Önnek, például hogy még pontosabb eredményeket és hírleveleket tudjunk biztosítani az Ön számára.

A profiljához megadott nevet valamennyi olyan általunk biztosított szolgáltatásunkban felhasználhatjuk, amelyhez fiók létrehozása szükséges. Továbbá a fiókjához társított régi neveket kicserélhetjük annak érdekében, hogy Ön valamennyi szolgáltatásunkban azonos névvel szerepeljen. Ha más felhasználók már rendelkeznek az Ön e-mail címével, vagy az Önt azonosító más adattal, akkor elérhetővé tehetjük számukra nyilvános profil adatait, például nevét és fényképét.

Amikor felveszi a kapcsolatot velünk, megőrizhetjük nyilvántartásunkban az Önnel folytatott kommunikációt, hogy az a későbbiekben a segítségünkre lehessen az Ön lehetséges problémáinak a megoldásában. E-mail címét felhasználhatjuk, hogy szolgáltatásainkról, közelgő változásokról vagy fejlesztésekről tájékoztassuk Önt.

A cookie-kból és más technológiai megoldásokból, így például a pixel-tagekből összegyűjtött információkat úgy használjuk fel, hogy a felhasználói élményt, valamint szolgáltatásaink általános minőségét továbbfejleszthessük. Így például a beállításainak elmentésével az Ön által előnyben részesített módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára szolgáltatásainkat. Amikor személyre szabott reklámot jelenítünk meg Önnek, sosem társítjuk a böngésző cookie-ját vagy névtelen azonosítóját különleges adatokkal (mint a faji, vallási, szexuális irányultságra vagy egészségi állapotra vonatkozó adatokkal).

Az egyik szolgáltatásunkkal kapcsolatos adatokat más szolgáltatások esetében megadottakkal – köztük személyes adatokkal – kombinálhatjuk, például annak érdekében, hogy ezzel elősegítsük az ismerőseivel való megosztást.

Az adatoknak a jelen Adatvédelmi Irányelvben meghatározottaktól eltérő célokra történő felhasználása előtt az Ön hozzájárulását kérjük.

A szervereinken tárolt személyes adatokat a világszerte számos országban dolgozzuk fel. Előfordulhat, hogy az Ön személyes adatait a lakhelye szerinti országtól eltérő országban lévő szerveren dolgozzuk fel.

Átláthatóság és a választás lehetősége

Az embereknek különféle adatvédelmi aggályaik merülhetnek fel. A mi célunk az, hogy érthetővé tegyük, milyen adatokat gyűjtünk, hogy aztán Ön megalapozott döntést hozhasson adatainak felhasználásával kapcsolatban. Lehetősége van például a következőkre:

  • Az Ön fiókjához kapcsolt bizonyos típusú adatok áttekintése és ellenőrzése a weboldalunk használatával.
  • Hírlevél beállításainak a hírlevél küldési beállítások kezelőjével történő megtekintése és szerkesztése, például hogy mely kategóriák érdekelhetik Önt. Itt arra is lehetősége van, hogy bizonyos hirdetési szolgáltatásainkról leiratkozzon.
  • Szerkesztőalkalmazásunkkal megtekintheti és beállíthatja, hogy a profilja hogyan jelenjen meg a meghatározott személyek számára.
  • Beállíthatja, hogy kivel kívánja megosztani adatait.
  • Adatokat kérdezhet le számos szolgáltatásunk valamelyikéből.

Beállíthatja azt is, hogy böngészője az összes cookie-t letiltsa, így azokat is, amelyek szolgáltatásainkhoz kapcsolódnak, vagy azt, hogy böngészője jelezze, ha valamilyen cookie-t helyezünk el. Ne feledje azonban, hogy számos szolgáltatásunk nem működik megfelelően akkor, ha Ön nem engedélyezi a cookie-k használatát. Előfordulhat például, hogy ilyen esetben a weboldal nem fog emlékezni a jelszavára és minden esetben újra be kell gépelnie.

Az Ön által megosztott adatok

Számos szolgáltatásunk lehetővé teszi adatainak másokkal való megosztását. Ne feledje, hogy amikor nyilvánosan osztja meg az adatokat, akkor az ilyen adatok indexelhetővé válhatnak a keresőmotorok, így például a Google számára. Szolgáltatásaink különféle lehetőségeket kínálnak Önnek tartalma megosztására és eltávolítására.

A személyes adataihoz való hozzáférés és a személyes adatainak frissítése

Arra törekszünk, hogy Ön minden esetben hozzáférhessen személyes adataihoz, amikor igénybe veszi szolgáltatásainkat. Amennyiben az ilyen személyes adatai tévesen szerepelnek rendszerünkben, igyekszünk lehetőséget teremteni arra, hogy Ön ezeket a téves adatokat mielőbb frissíthesse vagy törölhesse. Kivéve, ha az ilyen adatokat kötelesek vagyunk megőrizni legitim üzleti vagy jogszabályban előírt célokra. Személyes adatainak frissítése előtt megkérhetjük, hogy igazolja személyazonosságát, mielőtt teljesítenénk kérését.

Visszautasíthatjuk az olyan kérések feldolgozását, amelyek az ésszerűség határain túlmenően ismétlődő jellegűek, aránytalan technikai erőfeszítéseket igényelnek (például egy új rendszer kifejlesztését vagy a meglévő gyakorlat számottevő mértékű átalakítását igényelnék), mások személyes adatainak védelmét veszélyeztetik, vagy teljességgel kivitelezhetetlenek lennének (ilyenek például a biztonsági másolatokon tárolt adatokat érintő kérések).

Ha biztosítani tudjuk az adatokhoz való hozzáférést és az adatok helyesbítésének lehetőségét, akkor ezt díjmentesen tesszük, kivéve, ha ez aránytalan erőfeszítést igényelne a részünkről. Célunk az, hogy szolgáltatásainkat olyan módon nyújtsuk, amely védelmet biztosít az adatok véletlenszerű vagy rosszindulatú megsemmisülésével szemben. Emiatt előfordulhat, hogy miután törölte adatait szolgáltatásainkból, nem töröljük azonnal az aktív szervereinken lévő fennmaradó példányokat, és az adatok megmaradhatnak biztonsági rendszereinkben.

Az általunk megosztott adatok

A weboldalt üzemeltető vállalaton kívül más vállalattal, szervezettel vagy személlyel nem osztjuk meg a személyes adatokat, kivéve, ha az alábbi körülmények valamelyike áll fenn:

  • Az adatmegosztás az Ön beleegyezésével történik

A személyes adatokat akkor osztjuk meg a rajtunk kívülálló vállalatokkal, szervezetekkel vagy személyekkel, ha ehhez rendelkezésünkre áll az Ön hozzájárulása. Érzékeny személyes adatok megosztását megelőzően kifejezett (opt-in) beleegyezését kérjük.

  • Domain rendszergazdákkal történő adatmegosztás

Ha vállalat fiókját domain rendszergazda kezeli az Ön számára akkor a domain rendszergazdája és a szervezete számára felhasználói támogatást nyújtó viszonteladók hozzáférhetnek a fiókja adataihoz (ideértve e-mail címét és egyéb adatait). Domain rendszergazdájának lehetősége nyílhat a következőkre:

  • a fiókjával kapcsolatos statisztikák, például az Ön által használt anyagokkal kapcsolatos statisztikák megtekintése.
  • a fiókjához tartozó jelszó módosítása.
  • a fiókjához való hozzáférés felfüggesztése vagy megszüntetése.
  • a fiókja részeként tárolt adatokhoz való hozzáférés, illetve az ilyen adatok megőrzése.
  • fiókadatainak megszerzése annak érdekében, hogy biztosíthassa a vonatkozó jogszabályoknak, előírásoknak, jogi eljárásoknak vagy végrehajtható közigazgatási intézkedéseknek való megfelelést.
  • az Ön adatainak vagy adatvédelmi beállításainak törlésére vagy szerkesztésére való lehetőség korlátozása.
  • A külső feldolgozás céljaira

A személyes adatokat alkalmazottainknak átadhatjuk annak érdekében, hogy azokat az utasításainknak, valamint Adatvédelmi Irányelveinknek megfelelően valamennyi további vonatkozó titoktartási és biztonsági intézkedéssel összhangban dolgozzák fel a számunkra.

  • Jogszabályi okokból

Abban az esetben osztjuk meg a személyes adatokat a rajtunk kívülálló vállalatokkal, szervezetekkel vagy személyekkel, ha jóhiszeműen feltételezzük, hogy az adatokhoz való hozzáférés, az adatok felhasználása, megőrzése vagy közzététele ésszerűen indokolt annak érdekében, hogy:

  • a vonatkozó hatályos jogszabálynak, előírásnak, jogi eljárásnak vagy a végrehajtható közigazgatási intézkedésnek megfeleljenek.
  • a vonatkozó Általános Szerződési Feltételeket végrehajtsák, ideértve azok lehetséges megsértésének kivizsgálását is.
  • a csalásokat, valamint a biztonsági vagy technikai jellegű problémákat észleljék, megelőzzék, illetve más módon kezeljék.
  • a vállalatnak, a felhasználóinknak vagy a nagyközönségnek a jogait, tulajdonát vagy biztonságát fenyegető veszéllyel szembeni, a jogszabály által előírt vagy megengedett módon védekezzenek.

Megoszthatjuk az összesített, személyazonosításra nem alkalmas adatokat a nyilvánossággal és partnereinkkel, például a kiadókkal, hirdetőkkel vagy a kapcsolódó weboldalakkal. Így például megoszthatjuk az adatokat a nyilvánossággal annak érdekében, hogy a szolgáltatásaink általános használatában jelentkező tendenciákat bemutathassuk.

Ha a vállalatunk összeolvadásban, felvásárlásban vagy adásvételben érintett, továbbra is biztosítjuk valamennyi személyes adat titkosságát, az érintett felhasználókat pedig értesítjük a személyes adataik átadását megelőzően, valamint az adatok más adatvédelmi irányelvek hatálya alá kerülése előtt.

Adatbiztonság

Mindent megteszünk azért, hogy megóvjuk a vállalatot és felhasználóinkat a birtokunkban lévő adatokhoz való illetéktelen hozzáféréstől, illetve az említett adatok illetéktelen módosításától, közzétételétől vagy megsemmisítésétől. Ennek érdekében különösen:

  • Egyes szolgáltatásainkat SSL használatával titkosíthatjuk.
  • A fiókhoz való hozzáférés esetében kétlépcsős azonosítást kínálunk Önnek
  • A rendszereinkhez való illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében rendszeresen felülvizsgáljuk – a fizikai biztonsági intézkedéseinkre is kiterjedően – adatgyűjtési, adattárolási és adatfeldolgozási gyakorlatainkat.
  • A személyes adatokhoz való hozzáférés korlátozott, a hozzáférésre csak a vállalat azon alkalmazottai, alvállalkozói és ügynökei jogosultak, akiknek ezekre az adatokra a részünkre történő feldolgozása érdekében szüksége van, és rájuk szigorú szerződéses titoktartási kötelezettségek vonatkoznak, és akik a fenti kötelezettségeik elmulasztása esetén fegyelmi eljárás alá vonhatók vagy elbocsáthatók.

Hatály

Adatvédelmi irányelvünk az általunk kínált valamennyi szolgáltatásra, ideértve a más webhelyeken kínált szolgáltatásokra (például hirdetési szolgáltatásainkra) is alkalmazandó, de nem terjed ki az olyan szolgáltatásokra, amelyre olyan külön adatvédelmi irányelv vonatkozik, amely nem foglalja magában a jelen Adatvédelmi Irányelvet.

Adatvédelmi irányelveink nem vonatkoznak más vállalatok vagy személyek által kínált szolgáltatásokra, például ajánlások között megjelenő termékekre vagy weboldalakra, a szolgáltatásunkat tartalmazó más weboldalakra vagy a szolgáltatásainkból hivatkozott egyéb weboldalakra. Adatvédelmi Irányelveink nem terjednek ki azon egyéb vállalatok és szervezetek információs gyakorlatára, akik a szolgáltatásainkat reklámozzák, és akik a kapcsolódó hirdetések szolgáltatásához és nyújtásához cookie-kat, pixel-tageket és más technológiai megoldásokat alkalmazhatnak.

Végrehajtás

Rendszeresen felülvizsgáljuk az Adatvédelmi Irányelveinknek való megfelelésünket. Számos önszabályozó keretszabályzat rendelkezéseit magunkra kötelező érvényűnek tekintjük. Ha formális írásos panaszt kapunk, felvesszük a kapcsolatot a panaszt benyújtó személlyel annak érdekében, hogy nyomon tudjuk követni a panasszal kapcsolatos eljárást. Az olyan panaszok rendezése érdekében, amelyeket a személyes adatok átadásával kapcsolatban nyújtottak be, és amelyeket nem tudunk közvetlenül felhasználóinkkal megoldani, együttműködünk az illetékes szabályozó hatóságokkal, ideértve a helyi adatvédelmi hatóságokat.

Módosítások

Adatvédelmi Irányelveink időről időre módosulhatnak. A jelen Adatvédelmi Irányelvben biztosított jogait az Ön kifejezett hozzájárulása nélkül nem csökkentjük vagy korlátozzuk. Az Adatvédelmi Irányelvek módosításait közzétesszük ezen az oldalon, illetve amennyiben a változások jelentősek, akkor bővebb tájékoztatást is adunk (bizonyos szolgáltatások esetében ideértve az adatvédelmi irányelvek változásairól szóló, e-mailben történő értesítést is). A jelen Adatvédelmi Irányelvek korábbi verzióit archívumunkban is megőrizzük az Ön számára, hogy azt megtekinthesse.

Adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-71863/2014